Leier ut Oscarsborg for en million i måneden

Få forsvarsverk i Norge har stått så sentralt i historien som Oscarsborg festning i Drøbaksundet. Nå kan du leie festningen. Pris: en million kroner i måneden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under unionsoppløsningen i 1905 hadde Oscarsborg en sentral rolle.

Mest kjent er senkingen av krysseren «Blücher» som reddet konge og regjering 9. april 1940.

Men ingenting spares for effektiviseringen i Forsvaret. Fredag ble orlogsflagget på Oscarsborg firet for siste gang, 188 år etter at kong Christian Fredrik ga ordre om at festningen skulle bygges. Driftskostnadene alene er anslått til 12 millioner i året. Blar du opp dette - og har sans for bevaring - kan du bli kommandant og herre over egen borg.

- Oscarsborg er til leie, men til det knytter det seg en del begrensninger. Kulturminnene skal bevares, og den skal være tilgjengelig for folk flest. Foreløpig har vi fått henvendelser fra flere. Blant annet fra Reserveoffiserforbundet og Knut Kloster. Sistnevnte ser på mulighetene for hotell, sier kommandørkaptein Jan Ketil Steine fra Kyststridsflotiljen.

Det er ikke småtterier en leietaker får med på leien. Ved siden av å være et nasjonalhistorisk klenodie bygd på to vakre øyer midt i indre Oslofjord, har festningen blant annet følgende å by på:

  • Kommandantbolig (780 kvm).
  • Skolebygg (2300 kvm).
  • Båtmannsstue (250 kvm).
  • Havnefort (365 kvm).
  • Gymsal (650 kvm).
  • Nybygd messe (1050 kvm).
  • To moderne forlegninger (4610 kvm).
  • Hovedfort (935 kvm).

- Jeg synes det er forferdelig trist at Forsvaret legger ned sin virksomhet her, sier Øivind Edsem fra Oscarsborg Festnings Venner. Foreningen har i 18 år stått på for å bevare festningens historie. De har investert seks millioner kroner i restaurering, samt 60000 dugnadstimer. Nå er de usikre på hva en framtidig leietaker vil gjøre.

- Alle som har jobbet her, er blitt glade i Oscarsborg. Det blir trist å reise. Det bør være mulig å skape et miljø her for konserter, kurs og konferanser. Her må allmennheten ha tilgang, sier kapteinløytnant Skule Rønning.