Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leier ut sex-lokaler tross advarsler

Et av Oslos største eiendomsselskap, Kaare Berg AS, eier lokalene til to strippeklubber og ett massasjeinstitutt i Oslo. Ledelsen i selskapet har flere ganger blitt gjort oppmerksom på hva som skjer i bygården, men leietakerne driver fortsatt videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stiftelsen Kaare Berg eier 91 prosent av eiendomsselskapet Kaare Berg AS. Stiftelsen ble opprettet i 1991 for å ivareta forretningsideen til nå avdøde Kaare Berg. Formålet til stiftelsen er blant annet å gi midler til almennyttige og/eller kulturelle formål, som Norsk Luftambulanse, Røde Kors, idrett, kunst, musikk og teater.

Bordellvirksomhet

Men ifølge kilder Dagbladet har snakket med, er det ikke bare ideelle formål stiftelsen må stå til ansvar for. I Youngs gate 7, en av gårdene Kaare Berg AS eier, skal det i lengre tid ha foregått bordellvirksomhet.
Ledelsen skal flere ganger ha blitt gjort oppmerksom på det naboer karakteriserer som bordellvirksomhet i Youngs gate 7. Flere gårdeiere og andre leietakere har i brev til ledelsen forklart hva de mener skjer i bygårdene som stiftelsen eier. I Bernt Ankersgate og Youngs gate drives de to strippebarene Mr. X og VIP, samt saunaklubben S17.

Mangler bevis

Administrerende direktør Bjørn Greaker i stiftelsen Kaare Berg AS sier at de har forsøkt å kaste ut leietakeren i Youngs gate uten hell.

- Vi har vært i kontakt med Namsmannen som muntlig forklarte oss at vi trengte håndfaste bevis for å bli si opp kontrakten, sier Greaker.
Han påpeker at kontrakten er tidsfestet til juli 1999, og at den ikke kan sies opp fra noen av partene.

- Vi har også vært i kontakt med politiet, hvor en politikonstabel muntlig ga meg beskjed om at det ikke finnes bevis for at det foregår ulovlige handlinger i bygården, sier han.

Det er ikke ulovlig å selge sex i Norge. Det som er straffbart, er hallikvirksomhet og utleie av lokaler til slik drift.
- Vi har flere ganger fått servert påstander om at det foregår bordelldrift i lokalene, men vi mangler bevis, mener Greaker.

Allerede i jula 1996 skrev Dagbladet om situasjonen i Youngs gate. Da krevde blant annet Nei til Atomvåpen-general Ole Kopreitan, som har lokaler i samme gård, at leietakerne som styrer strippebaren og massasjeinstituttet Saunaclub S17, ble kastet ut.

Den 21.12.96 sa administrerende direktør Bjørn Greaker i Kaare Berg AS at de ikke ønsket å leie ut lokaler til bordeller.
- På den måten rammes vi av hallikparagrafen, sa Greaker til Dagbladet desember 1996.

Fortsatt salg

Over ett år seinere driver fortsatt massasjeinstituttet S17 med salg av sex, og strippebaren viser fram nakne jenter. Dagbladet vet også at styreformann, høyesterettsadvokat Finn Leonthin i Stiftelsen Kaare Berg, ble informert om påstandene om bordelldrift i desember 1996.

Etter det Dagbladet får opplyst, eier også stiftelsen Kaare Berg nabogårdene til Bernt Ankersgate 5, hvor noen av stripperne oppholder seg mens de er i Norge.

Den nye hallikparagrafen, paragraf 206 i straffeloven, er helt klar når det gjelder utleie av lokaler til personer som driver med salg av sex.
« ' 206. Den som forleder noen til å drive utukt som erverv eller til å fortsette med slikt erverv, straffes med fengsel inntil 5 år.
Med bøter eller fengsel inntil 5 år straffes den som,
a) fremmer eller utnytter andres ervervsmessige utukt,
b) i vinnings hensikt fremmer eller utnytter andres utuktige omgang eller,
c) leier ut lokaler selv om vedkommende forstår at lokalene brukes til ervervsmessig utukt eller utviser grov uaktsomhet i så måte.
En mann som helt eller delvis lar seg underholde av en kvinne som driver utukt som erverv, straffes med fengsel inntil 2 år.
Medvirkning til overtredelse av første og annet ledd straffes på samme måte.»

Trusler

Etter det Dagbladet kjenner til, skal det være daglig leder Bjørn Greaker som har ordnet med leiekontraktene til det som i dag er sex-barer.

Greaker er flere ganger også blitt informert om trusselbildet i sex-miljøet i Oslo.

Ole Kopreitan ble i sin tid truet med vold etter at han tok til motmæle mot massasjeinstituttet. Også flere andre leietakere og interessenter skal ha blitt truet på livet.

Etter å ha tatt til motmæle mot massasjeklubben i jula 1996 fikk Nei til Atomvåpen sagt opp leiekontrakten etter 14 år. Først etter at Dagbladet skrev om saken, ble den gamle fredsgeneralen tatt inn i varmen igjen.

EIER: Et av Oslos største eiendomsselskap Kaare Berg AS, eier bygården i Youngs gate 7 hvor en av Oslos strippebarer og ett massasjeinstitutt holder hus. Selskapet har tidligere blitt informert om hva som skjer i lokalene, men leiekontrakten er ikke sagt opp.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!