Familien bekrefter:

Leiesoldat henrettet: - Drept som et dyr

En avhopper fra den beryktede leiesoldatgruppa Wagner skal ha blitt henrettet av sine egne. Familien lærte om dødsfallet gjennom henrettelsesvideoen som nå sirkulerer, og er «forferdet».

DREPT: Jevgenij Nuzjin skal ha blitt henrettet av sine egne etter å ha blitt returnert til russerne. Familien lærte om dødsfallet gjennom henrettelsesvideoen på Telegram, forteller de. Foto: YouTube
DREPT: Jevgenij Nuzjin skal ha blitt henrettet av sine egne etter å ha blitt returnert til russerne. Familien lærte om dødsfallet gjennom henrettelsesvideoen på Telegram, forteller de. Foto: YouTube Vis mer
Publisert

- Hele familien var oppløst i tårer da vi så videoen … Han ble drept som et dyr, sier Ilya Nuzjin til den russiske menneskerettighetsgruppa Gulagu.net, ifølge The Guardian.

Han er sønn av mannen som skal bli henrettet i videoen, og sier at familien først lærte om farens dødsfall da de så videoen som etterlot dem «forferdet».

Slått med slegge

Videoen, som Dagbladet omtalte mandag, og som er publisert på meldingstjenesten Telegram, viser en mann som gir seg til kjenne som Jevgenij Nuzjin.

Med hodet tapet fast til en murvegg, blir han slått med ei slegge i hodet og nakken, før han kollapser og får ytterligere ett slag.

Til The Guardian bekrefter sønnen at det er faren, 55 år gamle Jevgenij Nuzjin, som ses henrettet, men ønsker ikke å uttale seg ytterligere av «sikkerhetshensyn».

TETTE BÅND: Oligark og Putin-venn, Jevgenij Prigozjin, er leder for leiesoldatgruppa Wagner. Han sa søndag at Nuzjin var en «forræder» som hadde gått over til Ukrainas side. Foto: Alexey Druzhinin / Sputnik / AFP / NTB
TETTE BÅND: Oligark og Putin-venn, Jevgenij Prigozjin, er leder for leiesoldatgruppa Wagner. Han sa søndag at Nuzjin var en «forræder» som hadde gått over til Ukrainas side. Foto: Alexey Druzhinin / Sputnik / AFP / NTB Vis mer

- Forræder

Den russiske oligarken, Putin-vennen, og grunnlegger av den beryktede leiesoldatgruppa Wagner, Jevgenij Prigozjin, sa søndag at videoen viste Nuzjins henrettelse.

Han omtalte den tidligere leiesoldaten som «en forræder» som hadde byttet side for å «kjempe mot russerne», skrev Reuters.

Det er ikke bekreftet fra offisielt hold hvem som står bak videoen som skal vise Nuzjins henrettelse, men videoen er blant annet publisert på en Telegram-konto som knyttes til Wagner-gruppa under tittelen «The hammer of revenge» - «Hevnens hammer».

- Nuzjin forrådte sitt folk, sine kamerater, og svek oss bevisst. Nuzjin var en forræder, sa Wagner-lederen i en uttalelse via sin talskvinne søndag.

WAGNERGRUPPEN: Den russiske oligarken Jevgenij Prigozjin, mannen bak «Wagnergruppen», rekrutterer russiske fanger til krigen i Ukraina. Video: Telegram / Wagnergruppen. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Sonet for drap

55 år gamle Nuzjin sonet ifølge The Guardian en fengselsstraff på 24 år for et drap begått i 1999, da han ble sluppet fri i juli og rekruttert til Wagner for å kjempe i Ukraina. Her skal han ha blitt tatt til fange av ukrainske styrker i september.

Nuzjin ga flere intervjuer under sin tid i det krigsherjede landet, og fortalte at han hadde blitt med i leiesoldatgruppa for å slippe ut av fengsel. Planen var videre å overgi seg til Ukraina.

I flere intervjuer rettet Nuzjin kritikk mot russisk lederskap og uttrykte et ønske om å slutte seg til de ukrainske styrkene for å kjempe mot Russland, skriver The Guardian.

- Ukraina hadde et ansvar

Hvordan Nuzjin endte opp tilbake i Russland etter å ha blitt tatt av ukrainske styrker, er ikke kjent. Ubekreftede meldinger påstår at han skal ha vært del av en nylig fangeutveksling mellom Russland og Ukraina, noe som har ført til bekymring blant menneskerettighetsgrupper, skriver The Guardian.

- Ukraina hadde et ansvar overfor Nuzjin, og han skulle ikke ha blitt utvekslet gitt farene han sto overfor i Russland, sier Vladimir Osechkin, leder for menneskerettighetsgruppa Gulagu.net, til The Guardian.

Gruppa har særlig fokus på påstått misbruk av det russiske fengselssystemet.

REKRUTTERER FANGER: Oligarken Jevgenij Prigozjin holdt en rekrutteringstale for «Wagnergruppen» i et russisk fengsel onsdag 14. september. Video: Twitter Vis mer

Osechkin sier videre at alt tyder på at Wagner-gruppa står bak henrettelsen, og at han ønsker å sende et krav om at drapet blir etterforsket av russiske myndigheter.

- Wagner kan ikke ha hatt mulighet til å begå denne middelalderske henrettelsen uten godkjennelse fra russiske sikkerhetsmyndigheter.

Wagner-leder Jevgenij Prigozjin bekreftet først i september i år at han står bak den beryktede gruppa. Oligarken, som har tette koblinger til Kreml, sa den gang at han grunnla det private militære selskapet for å sende krigere til Donbas i 2014.

Han bekreftet også at gruppas soldater har vært aktive i Afrika og Latin-Amerika. Private, militære selskap er i utgangspunktet forbudt i Russland, og Kreml og den politiske ledelsen nekter for å ha noe med gruppa å gjøre, har NTB tidligere skrevet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer