Leiesoldat Simon Mann løslatt fra afrikansk fengsel

Benådet etter 2004-kuppforsøket i Ekvatorial-Guinea.

BENÅDET: Den britisk-sørafrikansk leiesoldatet Simon Mann er benådet og løslatt fra fengsel i Ekvatorial-Guinea, etter et mislykket kuppforsøk i 2004. Landets president sier dette kommer av "humanitære årsaker". Mann ble dømt til over 34 års bak murene. Dette bildet viser Mann og en uidentifest person etter arrestasjonen i 2004. Foto: AFP PHOTO / FILES
BENÅDET: Den britisk-sørafrikansk leiesoldatet Simon Mann er benådet og løslatt fra fengsel i Ekvatorial-Guinea, etter et mislykket kuppforsøk i 2004. Landets president sier dette kommer av "humanitære årsaker". Mann ble dømt til over 34 års bak murene. Dette bildet viser Mann og en uidentifest person etter arrestasjonen i 2004. Foto: AFP PHOTO / FILES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): Simon Mann, berømt leiesoldat og tidligere offiser i den britiske hæren, er benådet for det mislykkede 2004-statskuppet i Ekvatorial-Guinea, melder Associated Press (AP). 

Dømt til 34 år
Mann, som opprinnelig ble dømt til 34 års bak murene, og fire andre Sør-Afrikanske leiesoldater ble satt fri i dag, og møtt av sin bror og søster utenfor det beryktede Black Beach-fengselet.

- Han har nå 24 timer på å forlate landet. Jeg vet ikke hvor han drar. Han er britisk, så jeg antar at han drar dit, sier en talsmann for myndighetene, Federico Abaga, til guardian.co.uk.

Landets president Teodoro Obiang Nguema, som tok makta gjennom et kupp for 30 år siden, ga mennene full benådning av humanitære årsaker, sier høyesteretts José Olo Obono ifølge AP.

Maggies sønn involvert
Det mislykka kuppforsøket i 2004 hadde som mål å nettopp drepe eller kidnappe president Nguema. Også sønnen til tidligere britisk statsminister Margaret Thatcher - Sir Mark Thatcher - var involvert i skandalen, og erklærte seg senere skyldig i å ha finansiert planen.

Det var 7. mars 2004 Mann og hele 69 andre personer ble arrestert, da Boeing 727-flyet de disponerte ble tatt på Harare-flyplassen i Zimbabwe. Etter planen skulle maskinen lastes med våpen og utstyr verdt 100 000 pund, ifølge Wikipedia.

Mann ble utlevert til Ekvatorial-Guinea i februar 2008.

- Familien er henrykt over at Mann er benådet og sluppet fri. Alle er takknemlige overfor presidenten og myndighetene i Ekvatorial-Guina. Hele familien er lykkelige over utsikten til å endelige ønske Simon velkommen hjem etter fem og et halvt år borte, sier familien i en uttalelse.

Forhandlinger
Simon Mann har slitt med helseproblemer i fengsel, men tilstanden nå oppgis som «OK».

Løslatelsen etter den omfattende kupplanen kommer overraskende på. Tjostolv Moland, dødsdømt og fengslet i Kongo for drapet på sjåfør Abedi Kasongo (30), sa tidligere i høst følgende om Manns situasjon til Dagbladet.

- Jeg hilser til Simon Mann. Vi skal se vi slipper ut før ham, sa Moland.

- Løslatelsen er av humanitære grunner, men det er ikke fordi Simon er syk. Det er fordi presidenten følte at det var det han burde gjøre, av humanitære grunner, sier høyesteretts Olo Obono i en noe kryptisk uttalelse, skriver guardian.co.uk.

Forretningsmann Greg Wales, som har blitt utpekt som en av hovedpersonene bak kuppforsøket, sier til Daily Mail at løslatelsen kommer i kjølvannet av en flere måneder lang forhandling. Han sier samtalene har funnet sted ved landets London-ambassade, samt Ritz Hotel.
'

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer