Krigen i Ukraina

- Leiesoldater bak frontlinja

Russland gjør en betydelig innsats for å forbedre forsvaret bak den nåværende frontlinjen, ifølge utenlandsk etterretning.

VIKTIG OMRÅDE: Russiske styrker prøver trolig å integrerer elva Siverskyi Donets i sin kampplan. Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka/NTB
VIKTIG OMRÅDE: Russiske styrker prøver trolig å integrerer elva Siverskyi Donets i sin kampplan. Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag morgen melder britisk etterretning at den russiske Wagner gruppen-eieren, Jevgenij Prigozjin, hevder at hans ingeniørteam har bygget et omfattende forsvar i det russisk-okkuperte området Luhansk i Ukraina.

Wagner-gruppa er en privat leiesoldatgruppe, og Prigozjin har tidligere sagt at han stiftet den i 2014.

Forbedrer trolig forsvaret

Ifølge britisk etterretning finnes det bilder som viser omfanget av prosjektet. Blant annet skal det være et nykonstruert anti-tank-forsvar.

Hvis planene er så omfattende som Prigozhin hevder, tar Russland trolig sikte på å integrere Siverskyj Donets-elva i den defensive sonen, skriver britisk etterretning.

Prosjektet antyder at Russland gjør en betydelig innsats for å forbedre forsvaret bak den nåværende frontlinjen.

Pavel er hjemme på en kort permisjon fra fronten i Ukraina. Han forteller åpent og ærlig om deltakelsen i krigen til Dagbladet. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Russland trekker seg ut

Samtidig skal Russland ha begynt å trekke ut sine styrker fra vestlige deler av Kherson fylke. I tillegg har russiske okkupasjonsmyndigheter begynt å flytte seg ut av byen Kherson, samt at byens innbyggere har blitt bedt om å evakuere umiddelbart.

Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug tolker dette som at Ukraina opplever framgang med sin offensiv og at russerne ser ut til å regne med å miste Kherson by. Tom Røseth ved Forsvarets høgskole (FHS) mener at det er meget sannsynlig at Ukraina kan frigjøre Kherson by fram mot vinteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer