Leiesoldater er blitt milliardindustri

Opererer i femti land. Omsetter for over en halv billion kroner i året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Du finner de over hele veien. I Nigeria, Afghanistan, Colombia og Irak. Leiesoldater, krigere i hærer som ikke slåss for et land eller en sak, men for profitt.

Det er ikke snakk om noe marginalt fenomen. Den private militærbransjen operer nå i hele 50 land, og omsetter for 120 milliarder dollar i året, hevder Peter Singer, en analyktiker ved anerkjente Brookings Institution i Washington.

Vekstraten i denne sektoren har vært helt fenomenal, sier Deborah Avant, professor i statsvitenskap ved Universitetet i California til avisa The Independent.

Skjøt mot småbarnsfamilie

Slike private militære selskaper har kommet i søkelyset etter at det amerikanske firmaet Blackwater skjøt mot en småbarnsfamilie i Irak. Totalt 20 personer ble drept. Det amerikanske selskapet er leid inn av amerikanske myndigheter for å beskytte representanter for amerikanske myndigheter i Irak.

Det anslås at det fines 48000 private soldater i Irak. Det antas at rundt 800 av disse «leiesoldatene» er blitt drept i Irak-krigen så langt, og at rundt 3300 er såret. Ingen vet hvor mange de har drept. Ingen av de er heller dømt for drap eller annen kriminell virksomhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer