Leiesoldater er blitt milliardindustri

Opererer i femti land. Omsetter for over en halv billion kroner i året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Du finner de over hele veien. I Nigeria, Afghanistan, Colombia og Irak. Leiesoldater, krigere i hærer som ikke slåss for et land eller en sak, men for profitt.

Det er ikke snakk om noe marginalt fenomen. Den private militærbransjen operer nå i hele 50 land, og omsetter for 120 milliarder dollar i året, hevder Peter Singer, en analyktiker ved anerkjente Brookings Institution i Washington.

Vekstraten i denne sektoren har vært helt fenomenal, sier Deborah Avant, professor i statsvitenskap ved Universitetet i California til avisa The Independent.

Skjøt mot småbarnsfamilie

Slike private militære selskaper har kommet i søkelyset etter at det amerikanske firmaet Blackwater skjøt mot en småbarnsfamilie i Irak. Totalt 20 personer ble drept. Det amerikanske selskapet er leid inn av amerikanske myndigheter for å beskytte representanter for amerikanske myndigheter i Irak.

Det anslås at det fines 48000 private soldater i Irak. Det antas at rundt 800 av disse «leiesoldatene» er blitt drept i Irak-krigen så langt, og at rundt 3300 er såret. Ingen vet hvor mange de har drept. Ingen av de er heller dømt for drap eller annen kriminell virksomhet.

- Gjør idiotiske ting

- Disse gutter løper helt fritt omkring i dette landet og gjør idiotiske ting. Det er ingen som har kontroll over dem, så du kan ikke slå ned på dem når de øker voldsbruken. De skyter folk, sier en høyerestående amerikansk offiser i Irak.

BIG BUSINESS: Ansatte i det amerikanske selskapet Blackwater avbildet i lufta over Bagdad i 2005. Foto: MARWAN NAAMANI/AFP/Scanpix
BIG BUSINESS: Ansatte i det amerikanske selskapet Blackwater avbildet i lufta over Bagdad i 2005. Foto: MARWAN NAAMANI/AFP/Scanpix Vis mer

I det beryktede Abu Ghraib-fengselet skal alle tolkene og halvparten av forhørs-spesialistene ha vært slike private kontraktører.

Oppsto etter murens fall

Den britiske sikkerhetseksperten Bob Ayers sier til Independent at røttene til disse skyggehærene strekker seg tilbake til starten av nittitallet, da den kalde krigen opphørte.

I «gode gamle dager» var det to supermakter som hadde kontroll over alt som skjedde i sine respektive deler av verden.

Kollapsen av Sovjetunionen var som å ta lokket av en kokende gryte hevder Ayers. Opprørsgrupper, utranasjonalister og nye sikkerhetstrusler har vokst frem. Slutten av den kalde krigen førte også til store reduksjoner av supermaktenes stående hærstyrker. Til sammen førte dette til at det ble en stor økning både av tilbudet av og etterspørselen etter privat militær sikkerhetsekspertise. En fristende åpning for mange.

Independent skriver at industrien nå prøver å kvitte seg med leiesoldat-stempelet. De unnviker bruken av ordet «militær», og snakker i stedet om «sikkerhet».

- Bruken av ordet leiesoldat er ikke helt korrekt, sier Ayers. Han mener man må skille mellom selskaper som tilbyr beskyttelse og mer tradisjonelle leiesoldater.

Her finner du en liste over mange av de største selskapene i bransjen.

Leiesoldater er blitt milliardindustri

Du finner flere lenker på Wikipedia.