Leiesoldater sluppet fri

De polske kommandosoldatene som natt til i går slo til i Stockholm, er klare for å jakte videre. Neste offer skal være en farlig pedofil i en viktig stilling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til i går ble fem profesjonelle kommandosoldater, samt deres leder og en tv-fotograf, arrestert i forstaden Vårberg sør i Stockholm.

Soldatene hadde filleristet tre menn som i lang tid skulle ha drevet pengeutpressing mot en forretningsmann. Lederen for kommandogruppen er Krzysztof Rutkowski, en kjent polsk politiker og tv-kjendis, som har gjort det til sitt levebrød å hjelpe landsmenn som ikke føler at de får tilstrekkelig bistand av politiet - både i Polen og utenlands. TV-fotografen skulle filme aksjonen og sende den på polsk TV.

Diplomatisk immunitet?

Men politiet var informert om aksjonen, og tok med seg alle de involverte til stasjonen. De tre som ble lagt i bakken av soldatene er fortsatt ikke sluppet fri, og skal være mistenkt for utpressing.

Svensk politi er mer usikre på hva de skal gjøre med hobbysoldatene:

- Ja, hva skal jeg si, sukker Christer Sjöblom ved Söderortspolisen i Stockholm ifølge nyhetsbyrået TT.

Spesielt komplisert ble det da Rutkowski hevdet at han hadde diplomatisk immunitet.

- Rutkowski viste fram noe som lignet et diplomatpass og sa at han nøt immunitet. Han sa også at han var EU-parlamentariker og medlem av Polens nasjonalforsamling, sier Christer Sjöblom. Politiet trodde ham på hans ord, og lot ham gå etter at han var avhørt.

Men ifølge førstesekretær Arthur Habant ved Polens Stockholm-ambassade er det ikke riktig at Rutkowski er EU-parlamentariker, skriver NTB. Han skal bare ha vært observatør ved et par anledninger. At han sitter i det polske parlamentet er det imidlertid ingen som betviler - for tre år siden ble han valgt inn for det kontroversielle Selvforsvarspartiet.

Rømt Sverige

Expressen skriver i dag at Rutkowski og hans gruppe nå er anmeldt for ulovlig vaktselskap-virksomhet.

Samtidig har Rutkowski for lengst rømt landet. I går var han i Praha, der han ble intervjuet av Aftonbladet.

- Vi befinner oss i dag i det nye store Europa, der den organiserte kriminaliteten bare vokser. Det er helt normalt å jobbe og samarbeide over landegrensene. 90 prosent av de sakene som jeg påtar meg har polsk tilknytning, men jeg tar alle interessante oppdrag i hele verden. Sist var i Pakistan, forteller han til Aftonbladet.

Han har gjennomført over 500 aksjoner, og episoden i Stockholm skal etter planen bli vist i det polske tv-showet Detektyw.

- I neste program skal jeg pågripe en farlig pedofil som er en svært viktig person i et europeisk land, sier han.

SNART NY AKSJON: Rutkowski Patrol slo til i Stockholm natt til i går, men er foreløpig ikke siktet for noe.