- Leiesoldater stikker ut øynene på opposisjonsfolk

Utlendinger skal operere i Zimbabwe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenlandske leiesoldater har sluttet seg til regjeringspartiets militsgrupper i angrepene på opposisjonstilhengere på landsbygda i Zimbabwe, opplyser kilder i landet.

Øyevitner forteller at leiesoldatene er langt mer brutale og voldelige enn lokale militsgrupper i jakten på tilhengere av opposisjonspartiet MDC, skriver The Independent.

Leiesoldatene har militære klær, russiske våpen og er sammen med tolker når de opererer sammen med militsgruppene fra regjeringspartiet ZANU-PF.
- Stikker ut øyne
Patrick Chitaka, MDC-leder i Manicaland-provinsen, sier utlendingene har blitt observert sammen med regjeringspartiets militsgrupper de siste to til tre ukene.

- Vi har observert at noen av folkene som står i spissen for volden er utlendinger, for de snakker andre språk og forstår ikke vårt lokale språk. De er også svært brutale, stikker ut øynene og skjærer vekk tunger og kjønnsorganer hos sine ofre. Vi vet ikke hvor de kommer fra, sier han til avisen.

Det er første gang det kommer rapporter om at utenlandske leiesoldater deltar i voldskampanjen mot opposisjonen i Zimbabwe.


Fra Rwanda?
Menneskerettighetsgrupper i Manicaland bekrefter meldingene. En talsmann som ikke vil navngis, sier kanskje flere hundre utlendinger deltar i voldstoktene sammen med regjeringsstøttede militsgrupper. Han sier leiesoldatene ikke er fra Zimbabwes naboland, men trolig kommer fra lenger nord i Afrika, som Rwanda, Kenya eller Uganda.

Lokale kilder mener leiesoldatene er hutuer fra Rwanda som deltok i folkemordet mot tutsier i 1994, men talsmannen for menneskerettsgruppen sier det ikke er bevist hvor de kommer fra.

(NTB)

HARDHENDTE METODER: Medlemmer av ZANU-PF-militsen banker opp opposisjonsfolk 22. juni, før andre runde i presidentvalget. Foto: AP/SCANPIX
HARDHENDTE METODER: Medlemmer av ZANU-PF-militsen banker opp opposisjonsfolk 22. juni, før andre runde i presidentvalget. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
- Leiesoldater stikker ut øynene på opposisjonsfolk