Leif (77) opererte seg selv

Gjorde det legen ikke klarte: Å fjerne stålpinnen fra fingeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) - Helsevesenet er litt slappe i dette landet. De fortjener en liten irettesettelse, sier Leif Strømnes (77) til Dagbladet.

Da en håndkirurg ikke klarte å operere ut den fem centimeter lange stålpinnen i fingen hans, tok han selv affære.

Dro ut nålen selv
- Smertene var så intense at jeg måtte gjøre noe. Jeg fant en nål og rotet i operasjonssåret til jeg fant noe som buttet i mot. Med en skarp, liten kniv, skar jeg opp fingen og fant stålpinnen. Den dro jeg ut med en tang, sier Leif.

Det var ikke vanskelig å få ut pinnen, ifølge Leif.

- Det gikk helt fint, jeg trengte ikke å dra hardt i den heller, sier 77-åringen.

- Ikke noe å snakke om
Han brukte ingen smertestillende under hjemmeoperasjonen, men syntes ikke det gjorde vondt.

- Jeg har en høy smerteterskel. Dette var ingenting å snakke om.

LEI AV Å VENTE: Leif Strømnes (77) mener Helsevesenet er litt slappe i dette landet. Han dro selv ut en stålpinne fra fingeren som en erfaren kirurg ikke klarte å få ut. Foto: Privat
LEI AV Å VENTE: Leif Strømnes (77) mener Helsevesenet er litt slappe i dette landet. Han dro selv ut en stålpinne fra fingeren som en erfaren kirurg ikke klarte å få ut. Foto: Privat Vis mer

Nå er fingeren på bedringens vei og smertene er på vei bort, ifølge Leif.

Vond finger siden januar
Det hele startet med at han falt på isen i januar i år og fikk et brudd i fingeren. Etter å ha oppsøkt lege, fikk han beskjed om å ta tiden til hjelp. Men smertene ble bare verre. Legene bestemte seg for å operere fingeren i mai. For å rette den opp, ble flere stålpinner ført inn i den.

Noen få dager etter operasjonen var betennelsen et faktum.

- Fingeren var rød, vond og så hoven at det var helt nifst. Innimellom var det så ille at jeg hadde problemer med å sove om natten, forteller Leif.

Kirurgen ga opp
I juli oppsøkte han akuttmottaket for å få hjelp med fingeren. Leif forteller at han på nytt beskjed om å ta tiden til hjelp. Kort tid senere ble det bestemt at han skulle opereres på nytt.

Det var under denne operasjonen, 30. juli i år, at den erfarne kirurgen måtte gi opp.

OPPHOVNET: Slik så Leifs venstre pekefinger ut før han trakk ut stålpinnen. Foto: Privat
OPPHOVNET: Slik så Leifs venstre pekefinger ut før han trakk ut stålpinnen. Foto: Privat Vis mer

- Han holdt på i 15 minutter, men klarte ikke å få tak i nålen fordi den hadde grodd langt inn i fingeren. Legen prøvde nok så godt han kunne, sier Leif.

- Litt sløvt
Hans sønn har sendt inn en klage til Helsetilsynet i forbindelse med denne saken. Det synes Leif er i orden.

- Helsevesenet trenger å bli satt litt på plass. De er litt sløve noen ganger og trenger å våkne litt.

Fire dager etter at legen gav opp fingeren hans, bestemte Leif seg for å forsøke selv. Nå er fingeren på bedringens vei, smertene er mindre og hevelsen på vei ned, forteller en fornøyd 77-åring.

Denne operasjonen er ikke første gang han har operert seg selv. Etter et kutt i leggen i 1959, synes han det var for ille å oppsøke lege ettersom det skjedde på en lørdags kveld.

- Jeg sydde fem sting, og fjernet dem igjen etter noen dager. Såret grodde bra, forteller den tøffe pensjonisten.

Fraråder hjemmeoperasjon
- Vi har gjort det vi mener er faglig forsvarlig. Jeg fraråder å ta saken i egne hender slik denne pasienten har gjort, men vi er glade for å høre at han er på bedringens vei, sier Odd Petter Nilsen, informasjonsrådgiver på Sykehuset Østfold, til Dagbladet.

- Ettersom jeg vet, fikk han tilbud om å fjerne pinnen på dagkirurgisk avdeling, men dette hadde han visst ikke tid til å vente på, sier Nilsen.

HER ER PINNEN: Leif har tapet pinnen fast til en trebit etter at han tok den ut av fingeren med en tang. Foto: Privat
HER ER PINNEN: Leif har tapet pinnen fast til en trebit etter at han tok den ut av fingeren med en tang. Foto: Privat Vis mer

Sykehuset Østfold skal besvare alle eventuelle spørsmål som Helsetilsynet måtte ha i denne saken, ifølge Nilsen.

- Hvis vi har gjort noe feil, er vi glade for å få belyst det, sier han.

Nilsen bekrefter at den aktuelle kirurgen er en erfaren merarbeider på sykehuset. Han ønsker ikke å uttale seg til Dagbladet om saken.

HØY SMERTETERSKEL: - Det gjorde ikke vondt da jeg dro ut pinnen. Det fikk helt fint, jeg har høy smerteterskel, sier Leif. Foto: Privat
HØY SMERTETERSKEL: - Det gjorde ikke vondt da jeg dro ut pinnen. Det fikk helt fint, jeg har høy smerteterskel, sier Leif. Foto: Privat Vis mer