<strong>SAKSØKER STATEN:</strong> Leila Bayat ble påført 80 piskeslag i Iran. Nå saksøker hun staten. Foto: Privat
SAKSØKER STATEN: Leila Bayat ble påført 80 piskeslag i Iran. Nå saksøker hun staten. Foto: Privat Vis mer

Leila Bayat saksøker den norske staten

Iranske Leila Bayat som skal ha blitt påført 80 piskeslag i hjemlandet etter tvangsutsendelse fra Norge, saksøker nå den norske staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bayat er utvist med bakgrunn i at norske myndigheter mente hun hadde en falsk dom, som tilsa at hun kom til å få 80 piskeslag av iranske myndigheter ved retur. 19. september ble dommen ifølge Bayat fullbyrdet på domskontoret i Teheran. Flere norske medier har vist bilder av ryggen hennes med tydelige merker på.

Sendt til tortur

Ifølge VG gikk fristen for å omgjøre begjæringen om tvangsutsendelse ut forrige torsdag. Etter å ha sett seg lei av å vente på respons fra norske myndigheter, saksøker nå Bayat den norske stat i samarbeid med sin advokat Preben Kløvstad.

- Vi leverer stevning til Oslo tingrett mot staten i dag, med påstand om at tidligere asyl- og utvisningsvedtak er ugyldige. Vi har i tillegg lagt ned påstand om at staten skal bli kjent ansvarlige for brudd på å ha sendt henne tilbake til tortur og for familiesplittelse med sønnen, sier Kløvfjell til avisa.

Risiko for pisking gir asylgrunnlag

Han mener at tvangsutsendelsen bryter med flere paragrafer i Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

Kommunikasjonsdirektør i Utlendingsnemnda, Bjørn Lyster, skriver i en epost til VG at den norske ambassaden i Teheran bistår UNE med å finne ut av hva som har skjedd. Ambassaden intervjuet Bayat søndag, og det intervjuet har UNE fått.

I tillegg venter nemnda på en rapport med vurderinger av den skriftlige dokumentasjonen Bayat har levert til ambassaden.

I et skriftlig svar i Stortinget 28. september, skrev innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug at arbeidet må avsluttes før UNE kan komme med en konklusjon. I svaret bekreftet hun at risiko for pisking gir asylgrunnlag.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer