SAKSØKER STATEN: Leila Bayat ble påført 80 piskeslag i Iran. Det er fra før kjent at hun saksøker staten. Foto: Privat
SAKSØKER STATEN: Leila Bayat ble påført 80 piskeslag i Iran. Det er fra før kjent at hun saksøker staten. Foto: PrivatVis mer

Leila ble påført 80 piskeslag i Iran. Nå er hun tilbake i Norge etter hemmelig aksjon

Fryktet at iranske myndigheter skulle stoppe henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Iranske Leila Bayat (38) som skal ha blitt påført 80 piskeslag i hjemlandet Iran etter tvangsutsendelse fra Norge, er tilbake igjen i Norge etter en hemmelig aksjon, melder TV 2.

Ifølge kanalen har Bayats advokat Preben Kløvfjell jobbet i hemmelighet med å få 38-åringen tilbake til Norge siden tirsdag. Torsdag natt satt hun på flyet fra Irans hovedstad Teheran til Oslo, ifølge kanalen.

- Jeg kan bekrefte at hun har landet i Norge, og at hun nå er på vei sammen med meg til en briefing på vårt kontor. Hun er lettet over å være tilbake, og ser fram til å møte sin sønn og familie. Samtidig er hun selvfølgelig sliten og sterkt preget av det hun har opplevd, sier Kløvfjell til Dagbladet.

Det skjer ifølge advokaten etter at den norske ambassaden i Teheran leverte en knusende rapport som omhandlet Utlendingsdirektoratets (UNE) og UDIs opptreden, da Bayat ble sendt ut av landet - til tross for at hun hadde fortalt at hun i 2009 flyktet fra en dom på 80 piskeslag i Iran.

- Jobbet natt og dag

Utlendingsmyndighetene trodde ikke på henne og tvangsreturnerte henne til Iran tidligere i år. Men i ambassadens rapport fastslås det at dommen Bayat la ved i asylsøknaden i 2009 var ekte, opplyser Kløvfjell til kanalen.

Bayat ble utvist med bakgrunn i at norske myndigheter mente hun hadde en falsk dom, som tilsa at hun kom til å få 80 piskeslag av iranske myndigheter ved retur. 19. september ble dommen ifølge Bayat fullbyrdet på domskontoret i Teheran. Flere norske medier har vist bilder av ryggen hennes med tydelige merker på, og nå skal også den norske ambassaden i Iran ha konkludert med at dommen var reell.

I det samme tidsrommet har Preben Kløvfjell og hans kollegaer ved advokatfirmaet Tveter og Kløvfjell jobbet «døgnet rundt» for å få Bayat tilbake til Norge.

- Tre advokater har jobbet natt og dag med dette de siste ukene. Det har vært helt nødvendig å utøve et stort press på UNE, UDI og Ambassaden for å få henne hjem, sier Kløvfjell til Dagbladet.

Hemmelig

Bayat, som i dag altså befinner seg i Oslo, ble denne uka gitt muligheten til å forklare seg igjen for norske myndigheter.

- I forlengelsen av det var det åpenbart helt nødvendig å legge lokk på saken, til hun hadde kommet tilbake til Norge. Det var fordi vi fryktet at omtale av saken ville øke fokuset på Leila i Iran, og at det dermed kunne oppstå komplikasjoner i forbindelse med utreisen fra det brutale regimet, sier Kløvfjell - som har sittet på hemmeligheten siden 10. oktober.

Han bekrefter at Leila, som i utgangspunktet var fratatt både norsk og iransk pass, reiste ut på egne reisedokumenter, men ønsker ikke å si noe om hvorvidt Utenriksdepartementet var involvert i denne jobben.

UD ønsker heller ikke å kommentere saken:

- Dette er arbeid som ambassaden gjør på vegne av utlendingsmyndigheten, og dermed ikke noe vi kommenterer, sier pressevakta i UD til Dagbladet.

Dagbladet kommer tilbake med mer.