Leiligheter til fjells

Det ene leilighetsprosjektet etter det andre dukker opp i Fjell-Norge. Og stadig flere tenner på ideen: Du slipper snømåking, men får både komfort og hyttekos. Det er også gode muligheter for leieinntekter som finansierer «hyttekjøpet».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Hafjell i Gudbrandsdalen har leilighetene gått unna som varmt hvetebrød de siste åra. En leilighet som etter OL gikk for 450000 kroner, omsettes nå for 1,1 til 1,2 millioner kroner.

- Leilighetene kjøpes av så vel byfolk, som et alternativ til hytte, som av folk her i bygda, som ser det som et investeringsobjekt, forteller Tore Rugsveen, mannen som har solgt flest fritidsleiligheter i Norge.

Han er selv fra Øyer, har bakgrunn fra reiselivsbransjen, og så at Hafjell trengte flere turistsenger etter at alpinanlegget sto ferdig i 1989. Rugsveen lånte penger og bygde noen få leiligheter for utleie.

Til å begynne med gikk det trått, men etter OL i 1994 ville «alle» til Hafjell. Nå har Rugsveen solgt 160 leiligheter/hytter nede i dalen. 60 av dem har han bygd selv, mens flertallet opprinnelig ble bygd som medielandsby til OL.

Bygdefolk kjøper

- Vi selger leiligheter til vanlige folk med vanlige inntekter. De færreste har råd til mangemillionershytte, men en leilighet til rundt millionen er overkommelig for veldig mange når de kan få leieinntekter av den. I tillegg kommer verdistigningen, som i alle fall har vært solid til nå, sier Rugsveen.

Marianne Braastad, bosatt i Bærum, er blant dem som har kjøpt leilighet nå i vinter - i Hafjell Alpinlandsby nede i målområdet.

- Vi kjente Hafjell godt fra før, og hele familien liker seg der. Derfor kjøpte vi denne leiligheten. Men vi hadde ikke hatt råd om det ikke var for utleieordningen de har i Hafjell. Men vi skal også bruke den selv, særlig vinterstid, sier Braastad.

Familien betalte en drøy million for «hytta»:

- Vi ser jo også på det som en OK investering, sier hun.

Forventninger

Det er lett å få høye forventninger til hva man kan få inn på utleie:

- Vi setter opp realistiske regnestykker for folk, basert på erfaring. Det er «sale and lease back»-prinsippet vi selger: Det vil si at du kjøper en leilighet, og samtidig inngår kontrakt om å leie den ut i de ukene du ikke selv trenger den. Dette går via en utleiepool, som administreres av Hafjell Booking og Hafjell Hytteutleie, forteller Rugsveen og utdyper ytterligere fordelen med leilighet:

- Det spesielle med ordningen, som vi er alene om i Norge, er at du er sikret leieinntekter selv om din leilighet ikke er utleid. De samlede inntektene fordeles nemlig på alle leiligheter som er meldt inn for utleie.

Stort i Trysil

I Trysil satses det enda mer på denne typen fritidsboliger. Nord for Trysilfjellet skal det neste år startes bygging av en landsby med 350 hytter og leiligheter. Et av leilighetsprosjektene som ferdigstilles i vår, Bjørnebye Corner i Smørøyet, består av 12 leiligheter, hvorav sju er solgt.

- Det er veldig lett å få leid ut leiligheter i Trysil i vintersesongen, takket vært et effektivt bookingkontor, sier prosjektmekler Eirik Engen i Gjensidige NOR Eiendom.

For småleiligheter lokker mekleren med netto leieinntekter på 105000 kroner årlig, etter at Trysil Booking har tatt provisjonen på 25 prosent. Men i Trysil får du leieinntekter bare når din leilighet er utleid.

KVITFJELL: Nye leiligheter i tømmerbygg, rett ved mellomstasjonen. Ski inn/ut. Ca. 100 kvm. boa.: Entre, badstue, bad/WC, 4 sov., stue m/peis, kjøkken m/integr. hvitevarer m.m.<br> Prisantydning: Kr 1 950 000<br> Pris pr. kvm.: Kr 19 500
BEITOSTØLEN: Nye leiligheter på Grønebakkin, rett nedenfor sentrum. Tre soverom. 69 kvm. boa.:<br> Prisantydning: Kr 1 450 000<br> Pris pr. kvm.: Kr 21 000
HEMSEDAL: Røgjelia Apartments, helt nye leiligheter av ulik størrelse. Eks. 70 kvm. boa.: Stue m/åpen kjøkkenløsning, tre soverom, bad og badstue. Garasje i kjelleren. Gasspeis i stue.<br> Prisantydning:</b/> Kr 1 750 000<br> Pris pr. kvm.: Kr 25 000
NOREFJELL: 80 leiligheter va ulike størrelse på tunet Norefri som ferdigstilles jula 2002. Eks. 50 kvm. boa.: To soverom, badstue, peis, veranda.<br> Prisantydning: Kr 990 000<br> Pris pr. kvm.: Kr 19 800