- Leiren må avvikles så fort som mulig

Byrådsledelsen vil at rumenerne skal pakke sammen og dra et annet sted.

Romfolk er samlet utenfor Sofienberg kirke. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Romfolk er samlet utenfor Sofienberg kirke. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokken 11 torsdag holder kommunen pressekonferanse på rådhuset i Oslo etter at rundt 150 rumenere slo seg ned rundt Sofienberg kirke.

- Jeg har sendt et brev til kirkelig fellesråd om at leiren må avvikles så fort som mulig, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) på pressekonferansen.

Det er ikke lov å campe i parker i Oslo sentrum, og byrådslederen mener det derfor er problematisk.

- Grunnen til at leiren ble oppretta var at det ikke var på kommunalt område, men på kirkens grunn. Det er et område som blir brukt av almennheten, sier han.

Rumenernes ansvar Rumenerne har ansvar for å finne seg et sted å bo, mener Røsland.

- EUS-borgere har en plikt til å finne et sted å bo, men det kravet har ikke disse menneskene oppfylt. Det kan ikke sammenlignes med flyktninger og asylsøkere, sier Røsland.

Bydelsledelsen har tidligere vært skeptisk til leiren, noe som det nå viser seg at byrådet støtter seg til.

Kirken har tidligere vært klare på at de ønsker rumenernes aksjon velkommen, men har hele tiden presisert at det var midlertidig.

- Vi støtter oss nå til byrådets konklusjon. Denne aksjonen var aldri ment å være langvarig og vi regner med at leiren blir avviklet straks, sier talsmann for kirken og prost, Ingar Seierstad, til Dagbladet.

Møte med biskopen Biskopen vil fredag morgen gå i møte med representanter fra romfolket for å få klarhet i situasjonen.

- Rumenerne har hele tiden sagt at teltleiren var ment som en aksjon for å få oppmerksomhet i media rundt deres sak. Det føler jeg at de nå har oppnådd, og håper at de vil avslutte aksjonen så fort som mulig, sier Seierstad.