Leirraset - en katastrofen

ROMA (NTB): De dødelige leirrasene i Sør-Italia kunne ha vært unngått. Mafia og korrupsjon, vanvittige vedtak og manglende bevilgninger har bidratt til en katastrofe av dimensjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tallet på ofrene etter jord- og leirrasene i Campania-regionen rundt Napoli, øker for hver time som går. I ettermiddag var 46 funnet omkommet. Tallet på savnede økte fra 70 til 105.

En vegg av slam og leire veltet tirsdag inn over kommunene Siano, Bracigliano, Sarno og Quindici, etter at åssidene så å si gikk i oppløsning.

Omfanget av katastrofen vokser etter som hjelpemannskapene tar seg fram gjennom området. Rundt 2000 er blitt hjemløse. 30 familier som fortsatt befant seg i den triste oppsamlingsleiren etter jordskjelvkatastrofen i 1980, har nok engang mistet det lille de eide.

Desperasjonen blant de overlevende er til å ta og føle på. Regnet som har falt i sju døgn, opphørte først natt til torsdag. Nå er solskinnet i ferd med å gjøre leiren hard og vanskelig å fjerne.

Mens hjelpemannskapene graver uten stans i et desperat forsøk på å redde menneskeliv og hente fram de døde, raser krangelen om hvem som har ansvaret. Regjeringen og lokaladministrasjonen beskylder hverandre gjensidig.

Rovdrift

Italiensk presse kaller tragedien i Campania et resultat av rovdrift på jorda, ukontrollert byggevirksomhet, forakt for grunnarbeid og en hemningsløs rasering av skogen.

Store skogområder blir hvert år offer for påsatte branner som mafiaen og skruppelløse entreprenører står bak.

I tillegg kommer den omstridte avgjørelsen fra 1970-tallet om å legge så å si alle elver og bekkefar i tunnel. Sement- og bygningsindustrien fikk mye å gjøre, og politikerne fikk fete provisjoner, men våtmarkområder gikk tapt og ble omgjort til ukontrollerbare kanaler for flomvann.

Resultatet av denne politikken er blant annet tilbakevendende jordskred som de siste 50 årene har kostet over 3000 italienere livet.

Om kontrollen er dårlig i hele Italia, er den nesten fraværende i mafiaens kjerneområde. For kort tid tilbake ble hele Campania i en miljørapport kalt en region på leirføtter. Kommunene som er verst rammet ligger alle langs elven Sarno, som er blitt kalt Europas dårligste administrerte vassdrag.

KATASTROFE: En mann må bare se på at huset hans er knust av leire.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer