Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Leit det endte slik

Siv Jensen sier hun var innstilt på å finne en annen løsning enn at Christine Meyer skulle gå av.

FORKLARTE SEG: Siv Jensen mener Christine Meyer ikke leverte i tråd med samfunnsoppdraget. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
FORKLARTE SEG: Siv Jensen mener Christine Meyer ikke leverte i tråd med samfunnsoppdraget. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sin forklaring til Stortinget i dag sa Christine Meyer at finansministeren tvang henne til å gå av «uten hensyn til de lover og regler som gjelder for avslutning av arbeidsforhold i staten.

Meyer sa videre at hun følte seg utsatt for offentlig uthenging for at Siv Jensen skulle vise handlekraft.

- Hun valgte seg å gå, det mener jeg var et riktig valg der vi sto. Det var leit at det endte slik, sa Siv Jensen i sin forklaring.

- Leverte ikke til samfunnsoppdraget

Hun sier hun opprinnelig jobbet for en annen løsning,

- Da jeg innkalte henne til møte 30. oktober og senere i november så var det med hensikt om å finne fram til en løsning. Det ble dessverre klart for meg at rolleforståelsen ikke var der, at hun ikke var den rette til å lede SSB videre. SSB var i en situasjon der det var mange som ikke hadde tillit. Det var stor uro i organisasjonen. Jeg hadde også opplevd manglende evne til å justere kursen, sier Jensen.

.Ifølge Jensen var det fare for at SSB ikke kunne levere til sitt samfunnsoppdrag.

- Blant annet ble analysemodeller nedprioritert, og det ble tydelig for forskerne at det var internasjonal forskning som skulle prioriteres. Jeg mener at det er et brudd på samfunnsoppdraget, sier hun.

- Stor frihet

Hun avviser at departementet har utfordret SSBs faglige uavhengighet.

–Finansdepartementet har historisk sett gitt SSB stor frihet. De har imidlertid kunnet instruere avdelinger hvis utviklingen går i feil retning. SSB må videreutvikles. Det var Meyers ansvar da hun ble ansatt, men omstilling må skje i riktig rekkefølge og tempo, sier Jensen.

Ifølge Jensen stemmer det ikke at SSB-direktøren ikke fikk advarsler om å holde an prosessen.

- Advarslene kom siden februar og ble systematisk gjentatt, men bruddet kom da dette skulle implementeres og det ble tydelig for alle hvilke konsekvenser det fikk. Nemlig at det rammet samfunnsoppdraget, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!