Leiter i tyskerhuler etter drapssiktet 23-åring

Politiet på Lillehammer bekrefter væpnet aksjon.

 LEITEAKSJON I HULER:  Politiet gikk til væpnet aksjon i ettermiddag etter tips om at den drapssiktede 23-åringen kan være  i huler fra annen verdenskrig ved Solhøgda på Røyslimoen i Lillehammer. GRAFIKK: KJELL ERIK BERG/DAGBLADET.
LEITEAKSJON I HULER: Politiet gikk til væpnet aksjon i ettermiddag etter tips om at den drapssiktede 23-åringen kan være i huler fra annen verdenskrig ved Solhøgda på Røyslimoen i Lillehammer. GRAFIKK: KJELL ERIK BERG/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER/OSLO (Dagbladet): Politiet har satt i gang en væpnet aksjon i området ved Solhøgda i Lillehammer, melder NRK Hedmark og Oppland.

Det er flere huler i området fra annen verdenskrig.

Politistasjonssjef Bjørn Egil Bergundhaugen bekrefter overfor Gudbrandølen Dagningen at politiet har rykket ut på et tips om at drapssiktede Kim Andreas Kristansen (23) skal befinne seg i dette området ved Røyslimoen.

Seks-sju polititjenestemenn deltar i aksjonen, som også omfatter bolighus i området.

- Vi har også aksjonert mot en bil i Øyer og en bolig på Otta, sier operasjonsleder Jørgen Berg ved Gudbrandsdal politikammer til Gudbrandsdølen Dagningen.

Aksjonen ble satt i gang kort tid etter at politiet tidligere i dag gikk ut med navn og bilde på 23-åringen, som er siktet for drap på sin 58 år gamle stefar Bjarte Hansen.

Det var en turgåer i Øyer som oppdaget restene av et lik på et ferskt bål før helgen. 

Rømningsveier
De såkalte tyskerhulene ved Solhøgda ble laget under krigen, og var ifølge amatørhistoriker Ådne Norheim ment som rømningsveier. - De begynte å lage dem rundt 1943 da selv de ivrigste nazistene begynte å ane at krigen gikk dårlig for dem, sier han til Dagbladet.

Han forklarer at hulene ble gravd horisontalt innover fra et punkt omtrent 50 høydemeter nedenfor Solhøgda hotell, som tyskerne hadde tatt i bruk som et lokalt senter i Lillehammer-området.

Seinere var planen å grave seg loddrett ned fra hotellet slik at hulene kunne brukes som rømningsveier, men så langt kom de ikke før krigen var over.

Den største av de to hulene under det som var Solhøgda hotell er ifølge Norheim 30-40 meter dyp, 6-8 meter bred og 4-5 meter høy.

- Hulene ble gravd ut av russiske krigsfanger, sier Norheim, som er pensjonist, amatørhistoriker og friluftsskribent. VÆPNET POLITIAKSJON:  Hulene på Solhøghda i Lillehammer ble bygd under annen verdenskrig. Nå ligger de i et friluftsområde. Foto: Ragnhild Angard Wefling, Den Norske Turistforening.
VÆPNET POLITIAKSJON: Hulene på Solhøghda i Lillehammer ble bygd under annen verdenskrig. Nå ligger de i et friluftsområde. Foto: Ragnhild Angard Wefling, Den Norske Turistforening. Vis mer