Lek? Det er fali', det

Thomas (5) synes det er gøy å klatre. Kommunen er redd han skal brekke nakken. Derfor har flere barnehager fått beskjed om å fjerne røtter, steiner, trær, sklier og lekestativer. - Vi beskytter barna i hjel, advarer idrettsprofessor Gunnar Breivik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunenes håndtering av nye lover om godkjenning av barnehager og lekeutstyr bekymrer ham:

- Vi er i ferd med å skape en generasjon pysete, feite og passive barn. Vi utsetter dem ikke for livets realiteter. Barn må få utfolde seg fritt, gjerne skrubbe seg opp, slå seg og oppleve å være sulten. Da vil de i voksen alder takle livet og stresset bedre, sier Breivik til Dagbladet.

Bydelsoverlegen på Ullern i Oslo har nettopp gitt en barnehage beskjed om å fjerne eller utbedre flesteparten av lekeapparatene utendørs.

Det meste beskrives som farlig for barna: vipper, huskestativ, trebil, trebåt, klatrestativ, sklie, klatrehus, trekanthus. Til og med røtter, kvister og steiner får den private barnehagen beskjed om å fjerne - og det straks. En annen barnehage skal ha fått beskjed om å hogge ned epletrær, for å avverge at klatrende barn faller ned og slår seg.

- Jeg er enig i at det kan virke litt hysterisk. Men formålet er å forhindre at en eller annen unge faller og brekker nakken, sier bydelsoverlege Stig Asplin.

- Tolker firkantet

Alle barnehager i Norge må godkjennes på nytt etter fjorårets lov om miljørettet helsevern i barnehager og skoler. Problemet er at kommunene også bruker den nye forskriften om sikkerhet ved lekeplassutstyr.

- Den har bare vi lov til å håndheve, sier Britt Stokke Lønaas, avdelingsdirektør i Produkt- og elektrisitetstilsynet.

- Denne forskriften overbeskytter ikke barna, men den blir firkantet tolket av svært mange kommuner. De er ofte mer opptatt av regler enn av ulykkesrisiko. La bagatellene være!

Hun vurderer å tilby kommunene opplæring i hva som er risikabelt for barn.

- Elendig tilbud

Lekeplassforskriftens hovedpunkter er at:

  • underlag må støtdempes ved fallhøyder høyere enn 60 centimeter.
  • ungene ikke skal kunne henge fast i åpninger på lekeutstyr.
  • leketøyet plasseres så ungene ikke kolliderer med noe.

Professor Gunnar Breivik ser allerede en tendens til at barn sitter mer stille. Når de først leker, så leker de på flatt underlag.

- Det er en tragisk misforståelse å sy puter under armene på barna.

De burde hatt flere trær og mer plass å leke på. Hvis den nye forskriften i stedet brukes til å fjerne epletrær og røtter, er det helt absurd.

<B>FARLIG ELLER SUNT?</B> Leker Thomas (5) med livet eller leker han bare?
<B>PASS OPP:</B> Lek er fali'