Lek, herrer

Jeg protesterer! Hva er dette for slags land? «Er du med på leken, får du smake steken,» liksom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Høyt henger de, og sure er de.» «Er du med på leken, får du smake steken.» «Etter den søte kløe, kommer den sure svie.» «Med vondt skal vondt fordrives.» Man kan si mye om et land etter ordtakene å dømme, de er folkesjela vår, de. Derfor protesterer jeg, sier opp folkesjela. Vil ikke være med. Må de absolutt smake så surt de som henger høyt? Kan de ikke bare være søte og gode? Den sureste høythengende nasjonalfrukten akkurat nå er Torbjørn Yggeseth i Det internasjonale skiforbundet. (FIS). Jeg garanterer for herr FIS' surhetsinnhold når du plukker ham ned, har fått en del smakebiter den siste tida: jentene må holde seg til 90-metersbakkene i Vikersund i mars, mens guttene får fly.

Helst skulle vi

alle fly, men Yggeseth og FIS bøyer ikke av på en flekk, de har jo juridisk ansvar for jentene, må vite. Til og med i Aftenposten maner likestillingsforkjemperne til besinnelse og gir FIS støtte ut fra følgende ordtak: «Ett skritt av gangen.» Det blir ikke framskritt med museskritt.

Nei, vi skulle hoppe

og fly, leke og steke og slurpe fett hele gjengen, slippe å vente på dommedagen etterpå. Pietistisk drittland. Landets kristne mørkemenn har «Er du med på leken, får du smake steken» som sitt ordtak, men jeg tror de egentlig, dypt inne, er misunnelige på de lekende blant oss. Ordtak med pekefingrer og dommedagsvarsel var sikkert vel og bra da vi lå i kollektiv brennevinsrus på Nordkalotten og ennå ikke hadde skjønt at det var næring i både sild og potet så vi kunne jobbe, fiske, og få hjulene i gang på vannkraft og industri. Det var før, ikke nå! Lek! sier jeg. Mørkemennene i Misjonsforbundet og andre menigheter er velkommen på kurs. Vi skulle spjåket oss ut i boa, streket kajal rundt øynene, vrikket på stumpen og pumpa opp volumet og meldt oss på homoparaden. Fra et lasteplan skulle vi brølt: «Dærskottenduliatten dei sann!» For det er et lovlig kraftuttrykk ifølge kristenavisa Vårt Land. De vil bøte på vårt manglende ordforråd og har flere forslag. Skulle for eksempel mørkemennene på lekekurs synes førstnevnte «dærskottenduliatten» var litt i overkant, kan vi fleske til med: «Milde Moses og hele hans familie!» Jeg er sikker på at mørkemennene ville kost seg i boaen og kajalen på homoparaden - om de fikk bli med og leke, da. I stedet ble de tatt av misunnelsen, stengte ute de homofile fra sine rekker, takket nei til leken og lot andre smake steken. Misunnelsen, invidia, er en dødssynd. En av sju slik klosterideologene Cassian og Gregor utarbeidet dem. «Misunnelsen er det forgiftede hjertet (...) de strenge vokterne av Jantes kranke porter,» skriver Hugo Lauritz Jenssen i boka «Frelse». Mørkemennene og syndsjegerne bør luke bort sin egen dødssynd. Men ikke etter ordtaket «med vondt skal vondt fordrives». Kan de ikke heller leke?