Lek med barn

Hvor er far? Jo, på restaurant. Foreldre bruker leketøysbutikker som barnevakt i ferien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DE TO GUTTENE var åtte-ti år og befant seg inne i BR-leker i Oslo sentrum. De bråkte noe forferdelig. Støyen var irriterende, selv for oss som er vant til bråkunger. Den eldste løp hoiende mellom lekereolene med en slags gressklipper foran seg før han heiv plastklipperen bortover butikkgulvet. Lydnivået var såpass intenst at jeg foreslo at betjeningen kunne be bøllefrøene om å dempe seg. Ekspeditøren mumlet at det ikke nytter. Så jeg, hurpa, sier til guttene at de må skjerpe seg.

– Hvem er dere her sammen med da?

– Far.

– Ok, men da kan jeg snakke med far. Hvor er han da?

– På restaurant.

JENTA BAK DISKEN er sliten. Hele forrige ferieuke ble barn nemlig daglig plassert og etterlatt i butikken mens foreldre forsvant en time eller tre. I ferien har mor eller far bedre ting å gjøre enn å passe på egne unger. Det kan vel den underbetalte butikkbetjeningen gjøre. Barna studerer altså Indiana Jones lego, Bratz Kidz Glamour og Water Ranges Splat Blast’er i timevis. Det verste var ei lita jente som fikk helt panikk og bare hylte og gråt fordi mamma var borte. Mor dukket opp, før noen hadde ringt politi eller barnevern. Hun hadde bare shoppet litt på Hennes & Mauritz.

Artikkelen fortsetter under annonsen

BARNEOPPBEVARING ER trenden, på sydenturer, danskebåter og treningssentre. Mor og far kan konsentrere seg om seg selv og kule’n mens poden passes på og underholdes. IKEA har holdt seg med barnevakt og ballrom i årevis og har solgt mange Klippan-sofaer og Billy-bokhyller på det. Også mange restauranter, tog og flyplasser har opprettet lekesoner. Det er både praktisk og kontaktskapende. Men når foreldre etterlater barn i en tilfeldig butikk i en by sier det noe om grenseløse voksne. Om folk som tar seg til rette. Om voksne som ikke ser lenger enn egen umiddelbar behovstilfredsstillelse. Når barneombudet er skeptisk til kveldsåpen barnehage, tror jeg også det handler om grenseløse foreldre. Det kan bli veldig fristende med litt ekstra barnepass om kveldene.

SMÅ BARN utstyres med navnelapp og plasseres på fly. Flyvertene blir møkk lei av å være barnevakt og trøste redde små gutter og jenter. Små barn sliter også med fulle foreldre på tur. En av fem nordmenn sier at de hadde sett overstadig berusede nordmenn med små barn på ferie i utlandet, ifølge en undersøkelse Europeiske Reiseforsikring fikk utført. For all del, å forlate barn på et hotellrom i Syden for å gå på fylla er verre – og nærmere enn barnevernssak – enn å bruke leketøysbutikken som oppbevaringsboks.

VI SETTER BORT barna vår mer enn noen gang. Vi skal ikke alltid ha dårlig samvittighet for det. En annen trend er at mange synes å mene at det er en menneskerett å anskaffe barn, uansett livssituasjon og personlig egenskaper: Jeg vil ha barn. Nå. Fordi jeg fortjener det. Men hvem skal passe Per når jeg shopper?