Lekeplasser dekket av miljøgift

Fant forbudte miljøgifter i gummidekker på lekeplasser. Naturvernforbundet og Forbrukerrådet ber om forbud.

UTELEK PÅ PLAST: Lekeplasser anlagt på plast- og gummiunderlag er blitt vanlig. Nå viser en undersøkelse at leke-eldoradoene kan ha uønskede bivirkninger. Foto: Therese Doksheim
UTELEK PÅ PLAST: Lekeplasser anlagt på plast- og gummiunderlag er blitt vanlig. Nå viser en undersøkelse at leke-eldoradoene kan ha uønskede bivirkninger. Foto: Therese Doksheim Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje lagt merke til det: Utendørs lekeplasser i vår tid er ikke anlagt på gress, stein, sand eller jord. Den oppvoksende generasjon suser rundt på et mykt dekke av gummi og plast, dekorert med fargerike spiraler eller andre gøyale mønstre.

Utbredt

Nøyaktig hvor mange kvadratkilometer med plast og gummi som dekker norske lekeplasser, er det ingen som vet. Tidsskriftet Natur & Miljø har beregnet at idrettsanlegg og barnehager inneholder 8370 plastdekker, det vil si svimlende 13 800 000 m².

Da er ikke skoler eller lekeplasser utenfor barnehager regnet med.

Sammenlagt kan de kjente lekeplassunderlagene utgjøre en løpebane i én meters bredde fra Oslo til Vladivostok, hevder Natur & Miljø. I tillegg vil det være nok plast og gummigranulat til å utstyre den russiske byen med fotballbaner, lekeplasser, løkker og ballbinger.

Hensikten med de fargerike falldekkene er at alle barn, uansett funksjonsnivå skal ha tilgang til lekeapparatene, og at de ikke skal skade seg, hvis de faller fra klatrestativet eller huska.

Naturvernforbundet mener de gode hensiktene er blitt et paradoks:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer