Du har kanskje lagt merke til det: Utendørs lekeplasser i vår tid er ikke anlagt på gress, stein, sand eller jord. Den oppvoksende generasjon suser rundt på et mykt dekke av gummi og plast, dekorert med fargerike spiraler eller andre gøyale mønstre.
Utbredt
Nøyaktig hvor mange kvadratkilometer med plast og gummi som dekker norske lekeplasser, er det ingen som vet. Tidsskriftet Natur & Miljø har beregnet at idrettsanlegg og barnehager inneholder 8370 plastdekker, det vil si svimlende 13 800 000 m².
Da er ikke skoler eller lekeplasser utenfor barnehager regnet med.
Sammenlagt kan de kjente lekeplassunderlagene utgjøre en løpebane i én meters bredde fra Oslo til Vladivostok, hevder Natur & Miljø. I tillegg vil det være nok plast og gummigranulat til å utstyre den russiske byen med fotballbaner, lekeplasser, løkker og ballbinger.
Hensikten med de fargerike falldekkene er at alle barn, uansett funksjonsnivå skal ha tilgang til lekeapparatene, og at de ikke skal skade seg, hvis de faller fra klatrestativet eller huska.
Naturvernforbundet mener de gode hensiktene er blitt et paradoks:
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger