Leker lesbisk gjemsel

COLUMBUS, OHIO: Visepresidentkandidat Dick Cheney viser seg nødig sammen med sin datter og nære rådgiver Mary. Og hun ser ut til å mislike situasjonen her på valgmøtet i Colombus, hvor hun holder seg i bakgrunnen. Grunnen er at hun er lesbisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Scenen på Worthington-fabrikken utenfor Columbus i hjertet av Ohio er et pussig skue. Tina Turner dundrer ut fra høyttalerne. Svære stålruller ligger stablet i hallen hvor scenen til Cheney er satt opp. Sterk dame synger. Sterke arbeidsfolk er visepresidentkandidatens bakgrunn.

Skjuler seg

Datteren Liz, som er gift og har tre barn, introduserer sin far og oppildner folket til å stemme republikansk. Mary kaster urolige blikk rundt seg og forsvinner inn bak stålrullene hver gang en fotograf retter linsen mot henne. Republikansk hykleri er tydelig.

Dick Cheney har likevel uttalt seg oppsiktsvekkende liberalt om homofilisaken. I visepresidentdebatten ga han klar beskjed om at folk må ha rett til å leve som de vil, da han ble spurt om Mary. For få dager siden gjentok han det samme. Hans kone Lynne er mer sårbar, og har sagt at ingen har noe med Marys privatliv å gjøre. Og ytterste høyre fløy i partiet har gitt klar beskjed om at Cheneys «liberalisme» er upassende.

Men Cheney har sagt at tida har forandret seg og at partiet også er endret. Punktum. Mer vil ingen si om Mary.

Nær faren

Mary Cheney bor sammen med kjæresten Heather Poe i Conifer, som er en forstad til Denver i Colorado. Hun jobbet som markedsfører for ølkompaniet Coors inntil mai i år, men sluttet for å ta en universitetseksamen. Etter at faren ble hentet inn som visepresidentkandidat, ble hun en av hans rådgivere og reiser sammen med sin far i valgkampen.

Mary er ifølge amerikansk presse svært nær sin far. Hun har vært på ferie sammen med ham i Russland og Latin-Amerika. De drar på fluefiske sammen og går på jakt sammen. Først etter at Dick Cheney var ute av Bush-administrasjonen som forsvarsminister, erklærte Mary seg som lesbisk.

Åpent homofile

I Denver bor Mary sammen med sin Heather i et hus de eier sammen. De er åpent homofile og har mange homofile venner som håpet at Mary skulle bli deres nye fane i et parti som ikke er kjent for å være liberale overfor homofile. Ifølge The Advocate, et magasin for homofile, er det nå en del bitterhet blant gamle venner fordi Mary har satt far, familie og politikk foran homofilisaken. Og hun lar seg ikke intervjue av noen.

Det er et nært forhold mellom far og datter på tross av at Cheney har stemt imot en lov mot såkalt hatkriminalitet. Den innebærer skjerpet straff for rasistisk og seksistisk vold. Han har stemt for at homofile skal ut av militæret og har stemt for nedskjæringer i føderale midler til AIDS-forskning.

I går gjorde Cheney sin siste innsats i slaget om Ohio. Ingen republikansk presidentkandidat har vunnet uten valgmannsstemmene fra Ohio.