Leker med livet

De tre ungdommene kunne spare noen minutter på å krysse skinnegangen for å komme til perrongen. Dette er samme sporet som flytoget dundrer forbi i 90 km/t. Folk i skinnegangen er et alvorlig problem for NSB og Gardermobanen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flytogdirektør Berit Kjøll i NSB Gardermobanen frykter menneskeliv kan gå tapt som følge av fotgjengeres dumdristige kryssinger av skinnene.

Jernbaneverket har inntrykk av at voksne menn går på jobb med tang i lomma for å klippe seg snarvei gjennom gjerdene langs jernbanen. Skrekkhistoriene er mange:

ASKER STASJON: Mann med frakk og stresskoffert kryper gjennom hull i gjerdet for å ta snarvei over sporene.

ASKER STASJON: Mann krysser hele stasjonsområdet. Han krabber under et godstog klar til avgang - mens han sleper en sykkel etter seg.

LILLESTRØM STASJON: Joggere løper over alle spor i nordenden av stasjonen.

Frykter dødsulykke

Problemet er blitt så stort at NSB Gardermobanen gjentatte ganger har skrevet til Jernbaneverket for å få satt i gang tiltak mot de ulovlige kryssingene. De mener det er spørsmål om tid før noen blir drept.

Flytogførernes rapportering av hendelser til Jernbanetilsynet viser at det skjer en rekke tilfeller av ulovlige kryssinger. I 1999 ble 58 tilfeller av folk i sporet rapportert fra flytogene. Hittil i år er 28 nestenpåkjørsler rapportert.

- At folk klipper hull i gjerdene for å lage seg snarveier, og ikke respekterer faren fra et tog i 210 kilometer, er beklagelig. Jeg må oppfordre publikum til å vise respekt for togsporene, sier Berit Kjøll.

- Dette er et problem vi er meget klar over. Folk gidder ikke å gå rundt, sier informasjonssjef Kjell Bakken i Jernbaneverket.

Barn leker

- Voksne folk bør vite at det de gjør er livsfarlig. Det er uansvarlig å etterlate seg hull i gjerdene som lekende barn kan krabbe gjennom. Barn vet nødvendigvis ikke at de gjør noe farlig, sier Bakken.

Gjerdetetting er blitt millionutgift for Jernbaneverket. Nå politianmelders folk som oppholder seg ulovlig i sporet.

- Flytogene og krengetogene er stillegående, så faren ved å krysse skinnene er blitt større. I tillegg til livsfaren de setter seg i, er folk i sporet et stressmoment for togførerne, sier sikkerhetssjef Asle Martinsen i NSB Gardermobanen.