Lekkasje: - Gravitasjonsbølger trolig observert for første gang

Dersom dette stemmer, er det blant de største oppdagelsene de siste hundre åra.

FORVRENGT TIDROM: Illustrasjonen viser hvordan tidrommet tenkes å bli forvrengt av gravitasjonsbølger som skapes av et objekt med svært stor masse - i dette tilfellet et svart hull (oppe til venstre, sentrum av bølgene). Planeten og stjerna på bildet har mindre masse, men er likevel store nok til å lage betydelige «bulker» i tidrommet. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix
FORVRENGT TIDROM: Illustrasjonen viser hvordan tidrommet tenkes å bli forvrengt av gravitasjonsbølger som skapes av et objekt med svært stor masse - i dette tilfellet et svart hull (oppe til venstre, sentrum av bølgene). Planeten og stjerna på bildet har mindre masse, men er likevel store nok til å lage betydelige «bulker» i tidrommet. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Astrofysikere har i en årrekke vært på jakt etter håndfaste bevis på såkalte gravitasjonsbølger. Deres eksistens ble forutsatt av Albert Einstein allerede for over hundre år siden, men hittil har ingen kunnet bevise at de faktisk eksisterer.

Men dersom vi skal feste lit til lekkasjer fra Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) - et amerikansk eksperiment hvis spesialoppgave er nettopp å påvise gravitasjonsbølger - er en kunngjøring av et funn trolig nær forestående, melder teknologibloggen Gizmodo.

«Mitt tidligere rykte om LIGO er bekreftet av uavhengige kilder. Følg med! Gravitasjonsbølger kan ha blitt oppdaget!! Spennende», tvitrer den profilerte amerikanske kosmologen Lawrence M. Krauss.

LIGO vil verken bekrefte eller avkrefte Krauss' opplysninger, og svarer Gizmodo på standardvis.

- Vi analyserer data og vil bringe nytt når vi er klare, svarer Alan Wenstein, leder for LIGO-gruppa ved California Institute of Technology.

- Veldig stort Den norske kosmologen og astrofysikkprofessoren Per Barth Lilje følger nøye med på framdriften i forskningen på gravitasjonsbølger. Han synes de ubekreftede meldingene fra USA er svært spennende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer