Delta i USA:

Lekkasje: - R-tall på ni

En intern presentasjon som har sirkulert innad i amerikanske CDC slår alarm om at vaksinerte kan spre deltaviruset i stort omfang - og at R-tallet for deltavarianten i USA kan være så høyt som ni.

MÅ TÅLE SMITTETILFELLER: Assisterende FHI-direktør Gun Peggy Strømstad Knudsen etter regjeringens pressekonferanse om bruk av coronasertifikatet 28. juli 2021. Reporter: Johannes Fjeld. Video: Edward Stenlund. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Deltaviruset ser ut til å forårsake mer alvorlig sykdom, og er like smittsomt som vannkopper. Det er to av konklusjonene i en intern presentasjon som har sirkulert innad i det amerikanske folkehelseinstituttet CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

Det var The Washington Post som først fikk innsyn i presentasjonen. CDC-direktør Rochelle Walensky bekrefter overfor CNN at dokumentet er autentisk.

- Tiltakene som kreves for å få dette under kontroll er ekstreme, sier Walensky om spredningen av deltaviruset til CNN.

- Krigen har endret seg

Presentasjonen skal bygge på en rekke nye, foreløpig upubliserte funn fra forskning på utbrudd av deltavarianten.

Det ventes at funnene publiserer i løpet av fredag, ifølge flere amerikanske medier.

Forskningen viser angivelig at vaksinerte som smittes med denne varianten sprer viruset i større grad enn tidligere antatt - kanskje i like stor grad som uvaksinerte, og at de kan ha tilsvarende mengder virus i kroppen.

Samtidig er de i vesentlig grad beskyttet mot alvorlig sykdom.

Ifølge CNN inneholder presentasjonen også et anslag om at amerikanske deltasmittede i snitt smitter omtrent like mange som personer smittet med vannkopper - mellom åtte og ni andre.

Det vil si at det basale reproduksjonstallet, eller R0, for deltaviruset i USA kan være så høyt som ni.

- Det er ikke mange sykdommer som har et R-tall på åtte eller ni, sier Walensky til CNN.

Det basale reproduksjonstallet er det gjennomsnittlige antallet smittetilfeller forårsaket av ett smittet individ i en befolkning uten immunitet eller smitteverntiltak, ifølge Store norske leksikon.

- Roper ikke ulv

Walensky har tidligere bekreftet overfor The New York Times at ny forskning viser at vaksinerte smittet med deltavarianten har fått påvist «enorme mengder» virus i nese og svelg.

Avisa skriver at dokumentet slår fast at deltaviruset er mer smittsomt enn sesonginfluensa, forkjølelse, Ebola, mers- og sarsvirus.

- Jeg tror folk må forstå at vi ikke «roper ulv» her. Dette er alvorlig. Dette er et av de mest smittsomme virusene vi kjenner til. Meslinger, vannkopper, dette - de er alle på lista, sier hun til CNN.

Utfordringer knyttet til å etterlevelsen av smittevernråd og vaksinering i USA danner deler av bakteppet for dokumentet, som også råder amerikanske myndigheter til å anerkjenne at «krigen har endret seg», ifølge amerikanske medier.

Forfatterne av dokumentet tar forbehold om at konklusjonene er deres egne, og ikke nødvendigvis reflekterer CDCs offisielle standpunkt per nå, ifølge The Washington Post.

Beskytter mot alvorlig sykdom

Dokumentet viser angivelig til tre rapporter som konkluderer med at varianten gir mer alvorlig sykdom.

Den redegjør også for utfordringen som ligger i å kommunisere til den amerikanske befolkningen at vaksinene er effektive mot alvorlig sykdom, samtidig som vaksinerte kan bli rammet av mild sykdom - og smitte andre.

For vaksinerte er på vesentlig tryggere grunn enn uvaksinerte, ifølge CDC.

- Vaksiner forhindrer alvorlig sykdom i 90 prosent av tilfeller, men kan være mindre effektive når det kommer til smitte og overføring av viruset.

Det sier Dr. Walter Orenstein. Han er leder for Emory Vaccine Centre i USA, og har lest dokumentet.

Endret munnbindråd

De upubliserte funnene skal ha spilt en avgjørende rolle i vurderingen som førte til at CDC tirsdag anbefalte at alle amerikanere bruker munnbind på utsatte offentlige steder innendørs - uavhengig av vaksinasjonsstatus. Vaksinerte hadde fram til da vært unntatt fra munnbindrådet siden 13. mai.

Torsdag var snittet på daglige smittetilfeller i USA 71 000. Blant 162 millioner vaksinerte amerikanere, er det om lag 35 000 symptomatiske smittetilfeller per uke, ifølge data gjengitt fra dokumentet av amerikanske medier.

INTENSIVEN: Helsearbeidere på intensivavdelingen i Intermountain Medical Center i Utah, USA, som har behandlet et stort antall deltasmittede i juli. Foto: Intermountain Health / Reuters / NTB
INTENSIVEN: Helsearbeidere på intensivavdelingen i Intermountain Medical Center i Utah, USA, som har behandlet et stort antall deltasmittede i juli. Foto: Intermountain Health / Reuters / NTB Vis mer

CDC-dokumentet bygger på forskning fra flere studier. En av dem tar for seg et utbrudd i Princetown, Massachusetts. Prøver tatt av de smittede viste store mengder virus, uavhengig av vaksinasjonsstatus.

Funnene har ført til delte reaksjoner blant forskere.

- Jeg var vesentlig mer bekymret da jeg hadde lest ferdig enn da jeg begynte, skriver Robert Wachter, formenn ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i California i en e-post til The Washington Post.

Andre legger mer vekt på funnene som indikerer at vaksinerte er beskyttet mot alvorlig sykdom. En av dem er John Moore, virolog ved Weill Cornell Medicine i New York.

- Jevnt over er delta den bekymringsverdige varianten vi allerede visste at den var. Men himmelen faller ikke ned på oss, og vaksinene beskytter fremdeles i stor grad mot de verste utfallene, sier han til The New York Times.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer