Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lekkasje avslører norsk skatteakrobatikk

Lekkede dokumenter fra rådgivnings- og revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC) viser at norske selskaper har muligheten til å flytte inntekter fra høy overskuddsskatt i Norge til svært lav skatt i Luxembourg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De lekkede dokumentene som Aftenposten har fått tilgang til gjennom nettverket International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), gir imidlertid ikke grunnlag for å hevde at skatteregler er brutt i Norge eller Luxembourg, skriver avisen.

Til sammen 28.000 sider med dokumenter er lekket fra PwC, og ifølge en oversikt fra ICIJ er hundrevis av milliarder dollar sluset gjennom Luxembourg og milliarder av dollar er spart i skatt.

Ved å opprette skreddersydde eierselskaper i Luxembourg åpner muligheten seg for å flytte inntektene og dermed ende opp med meget lav skatt i det lille landet som ligger inneklemt mellom Belgia, Tyskland og Frankrike. Lekkasjene omfatter en rekke internasjonale selskaper, også flere norske.

- Luxembourg regnes for å være et av de verste skatteparadisene i verden. For det første hemmeligholder de informasjon. For det andre motarbeider de aggressivt internasjonalt arbeid for å komme hemmeligholdet til livs, sier daglig leder Sigrid Klæboe Jacobsen i Tax Justice Network- Norway.

Hun mener resultatet av skatteakrobatikken kan vise seg å være null skatt både i Norge og Luxembourg.

Det svenske oppkjøpsfondet IK Investment Partners som kjøpte opp norske Colosseum tannklinikker, skriver i en epost til avisen at selskapene i Luxembourg er etablert for å hindre dobbeltbeskatning, og at selskapene selvsagt betaler skatt i landene de driver i.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media