President Donald Trump krangler med Canadas statsminister Justin Trudeau

Lekkasje fra anspent samtale: - Brente ikke dere ned Det hvite hus?

USA og Canadas naboskap er satt på prøve. Det viser også samtalene mellom Donald Trump og Justin Trudeau.

SPENT: Forholdet mellom Canadas statsminister Justin Trudeau og USAs president Donald Trump er under press som følge av de harde handelsforhandlingene mellom landene. Foto: THE CANADIAN PRESS/Sean Kilpatrick/NTB Scanpix
SPENT: Forholdet mellom Canadas statsminister Justin Trudeau og USAs president Donald Trump er under press som følge av de harde handelsforhandlingene mellom landene. Foto: THE CANADIAN PRESS/Sean Kilpatrick/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Donald Trump har innført ekstratoll på import av stål og aluminium fra USAs nærmeste allierte, blant annet EU og nabolandene Mexico og Canada.

Innføringen førte til rasende protester og kraftige mottiltak, og Canada har kalt ekstratollen en fornærmelse mot en nær alliert.

Det har heller ikke hjulpet på forholdet at Trump vil skrote Nafta, frihandelsavtalen med Mexico og Canada, og heller forhandle fram avtaler med hvert av nabolandene.

Nasjonal sikkerhet-krangel

Både EU og Canada har åpnet tvistesaker i Verdens handelsorganisasjon (WTO) på grunn av ekstratollen. De mener tollen er ulovlig med henvisning til at USA hevder tollsatsene er innført for å beskytte landets nasjonale sikkerhet.

Nå har det imidlertid dukket opp nye avsløringer om hvordan Trump forsvarte argumentet om «nasjonal sikkerhet» overfor Canadas statsminister Justin Trudeau.

Ifølge CNN hadde de to en anspent telefonsamtale 25. mai, bare dager før ekstratollen ble innført. Der skal Trudeau ha presset Trump på hvorfor han kunne forsvare det med nasjonalt sikkerhet, hvorpå Trump ifølge personer med kjennskap til samtalen svarte:

«Brente ikke dere ned Det hvite hus?» med en referanse til 1812-krigen mellom Storbritannia og USA.

TAR AV: Statsminister i Canada, Justin Trudeau, blir hyllet på internett etter dette håndtrykket med Donald Trump. Video: CNN Vis mer Vis mer

- Ikke noe å le av

Det største problemet med Trumps svar er at det var britiske tropper som satte fyr på Det hvite hus under invasjonen av Washington. Britenes angrep kom som en følge av amerikanernes angrep på York i Ontario i dagens Canada, som da var en britisk koloni.

På spørsmål til en av kildene om spørsmålet ble oppfattet spøk, svarer kilden:

«Til den grad man kan ta noe som blir sagt som en spøk. Betydningen for Canada og etter hvert for amerikanske arbeidere er ikke noe å le av», sier kilden. Det hvite hus har ennå ikke kommentert kommentaren, men at kanadierne sto for brannen i Det hvite hus er uansett ikke historisk korrekt.

«Takk» for maten

I 1814 ble USAs føderale hovedstad for første og eneste gang så langt inntatt av en fremmed makt i form av britene.

Pensjonert førsteamanuensis i Amerikanske studier ved Universitetet i Stavanger, Arne Neset, beskrev hendelsen på følgende måte i Stavanger Aftenblad i 2014:

FØR BRANNEN: Slik så Det hvite hus ut fra nordsida like før britene satte fyr på det i 1814. Foto: AP Photo/NTB Scanpix
FØR BRANNEN: Slik så Det hvite hus ut fra nordsida like før britene satte fyr på det i 1814. Foto: AP Photo/NTB Scanpix Vis mer

«En større engelsk styrke hadde rykket inn i den føderale hovedstaden uten å møte særlig motstand. President James Maddison og frue hadde hatt det så travelt med å komme seg vekk at kveldsmaten sto igjen på bordet. En del britiske offiserer satte seg ned, spiste det som sto framme, og som takk for maten satte de fyr på Det hvite hus.»

Krigen begynte som et amerikansk forsøk på å erobre Canada, før britiske og kanadiske tropper slo tilbake angrepet og invaderte selv USA. Britenes invasjon ble også slått tilbake og da krigen sluttet i 1815 var grensene uforandret og alt som før. USA ble imidlertid sett på som mer suveren blant britene i etterkant, og nye handelstraktater ble signert.

Anspent

Nye handelsavtaler er hovedstriden mellom USA og Canada også i 2018. En rekke av Trumps partikolleger har advart mot det de mener er proteksjonistisk politikk, og frykter det skal gå utover amerikanske arbeidsplasser.

Reforhandlinger av frihandelsavtalen Nafta fra 1994 er blant det vanskeligste på agendaen nå.

Trudeau sa torsdag i forrige uke at han hadde tilbudt seg å reise til Washington for å møte Trump sammen med Mexicos president Enrique Peña Nieto fordi han følte at forhandlingene om handelsavtalen Nafta kunne gå mot en løsning.

Men da visepresident Mike Pence ringte og sa at møtet bare ville finne sted om Canada godtok at en ny NAFTA-avtale måtte fornyes hvert femte år, gjorde Trudeau det klart at et slikt krav er fullstendig uakseptabelt.

Forholdet mellom USA og Mexico er også anspent etter Trumps mange uttalelser om migrasjon og ønske om å bygge en mur på grensen mellom de to landene, som han vil at nabolandet skal finansiere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer