Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lekkasje fra neste års statsbudsjett: 65 millioner kroner mer til yrkesfag

Finansminister Siv Jensen (Frp) åpner pengebingen for yrkesfagene. Sammen med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (Høyre), lover hun 65 millioner friske kroner i statsbudsjettet for neste år.

01.09.2017, Oslo
Siv Jensen og Torbjørn Røe Isaksen snakker om lærlinge-satsningen.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
01.09.2017, Oslo Siv Jensen og Torbjørn Røe Isaksen snakker om lærlinge-satsningen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norsk arbeidsliv har vil ha et stort behov for folk med yrkesfag-utdanning i årene som kommer viser de fleste prognoser. Fagfolk til teknikk og industriell produksjon, bygg og anleggsarbeid og helsefag er blant fagene det kan komme til å bli underskudd på, ifølge SSB og NHOs kompetansebarometer.

Samtidig er det stor mangel på lærlingeplasser, og stort frafall av elever i yrkesfagene på videregående skole. Antallet som tar yrkesfaglig utdanning synker.

I en forsmak fra statsbudsjettet for 2018, lover finansminister Siv Jensen (Frp) og Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (Høyre) tiltak for totalt 65 millioner kroner for å gjøre noe med dette.

- Ikke bare valgfleskre

- Dette er ikke valgflesk. I motsetning til Ap som er best på yrkesfag i opposisjon, har vi satset systematisk på dette hver eneste år. Det er lett å love gull og grønne skoger når en ikke har makt, men ser du på hva som faktisk har skjedd har vi gjort mer for fagopplæring både med budsjett og tiltak i løpet av fire år enn de rødgrønne gjorde på åtte, hevder Torbjørn Røe Isaksen.

- AP MER AMBISIØS: Nesteleder Trond Giske mener Ap har en mer ambisiøs politikk for yrkesfagene enn dagens regjering.
- AP MER AMBISIØS: Nesteleder Trond Giske mener Ap har en mer ambisiøs politikk for yrkesfagene enn dagens regjering. Vis mer

Hvis de to får fortsette i regjering, skal rundt 40 millioner kroner brukes på å øke kvaliteten, rekrutteringen og antallet lærlingplasser. De skal også bruke 25 millioner kroner til opprettelse av nye studieplasser på fagskolene.

- Jeg er utrolig glad for at vi gjør 2018 til et skikkelig år for yrkesfag. Det arbeidslivet vi går i møte kommer ikke til å klare seg uten faglærte, og hvis vi kan klare å legge til rette for at flere nå fullfører er det vinn-vin for alle parter, bra for næringslivet og det er bra for de som skal inn i arbeidslivet, sier Siv Jensen.

- 3000 færre elever

De to ministrene skryter av at de har gjennomført tiltak for nær 600 millioner kroner for yrkesfag de siste fire årene i det de kaller et «yrkesfagregnskap».

- Når vi har satset hvert år, blir summene ganske store etterhvert, sier Isaksen.

Nestleder i Arbeiderpartiet Trond Giske er ikke like imponert.

- Det er nå 3000 færre elver på yrkesfag enn det var når regjeringen overtok. Det er alvorlig, og derfor vil Arbeiderpartiet ha en langt mer ambisiøs politikk for yrkesfagene, sier han.

Ap har lovet en milliard kroner over fire år til å styrke yrkesfagene.

- Vi vil ha læreplass til alle, utstyrsløft og vi vil gjøre skolen mer praktisk, for å nevne noe. Vi må ha et virkelig yrkesfagløft, og store ambisjoner for fremtiden. Det fortjener både elever og lærere, sier Giske.

På spørsmål til Isaksen og Jensen om de synes de har gjort nok, er svaret nei.

- Hvis vi hadde vært fornøyd, ville vi ikke stilt til valg. Vi må gjøre enda mer. Vi har økt lærlingtilskuddet 5 ganger, stilt krav om lærlinger i offentlige anbud. Det vi må gjøre mer, er å skaffe lærlingplasser, sier Isaksen.

Siv Jensen viser til at Norge har vært gjennom et økonomisk sjokk.

- Med det økonomisk sjokket som vi har hatt, har det vært ekstra vanskelig å få lærlingplasser, men vi må gjøre enda mer.

Uforståelige forsømmelser

Men Torbjørn Røe Isaksen sier det har vært flere områder i fagopplæringspolitikken som har vært forsømt. Han kaller det «helt uforståelig.»

- En av disse tingene er at vi har innført krav om bruk av lærlinger ved offentlige anbud. Det hadde de rødgrønne i plattformen sin, men det ble aldri fulgt opp, det er helt uforståelig. Det har også vært slik at politikerne alltid har reist rundt og sag at næringslivet må ta inn flere lærlinger, men det er først nå at staten har fått en lærlingstrategi. Ikke engang departementene eller Nav-direktoratet hadde lærlinger, det er først nå de har kommet, sier Isaksen.

Til dette har Trond Giske følgende å si:

- Det er bra at regjeringen har fulgt opp flere av initiativene vi satte i gang i Stoltenberg-regjeringen. Men det er håpløst at Jensen og Røe Isaksen heller vil snakke om det som skjedde for tolv år siden, fremfor å presentere sin ambisjon for yrkesfagene i årene som kommer. Det vitner om idétørke, og at det er på tide med et skifte. Ap står klare med masse ny politikk.

Vil ha sløydbenkene tilbake

Kunnskapsministeren vil også ha tilbake et praktisk håndverksfag i grunnskolen.

- Sløydbenken har blitt borte på veldig mange skoler. Alle skal lære å regne på ungdomsskolen, men alle burde også holdt en hammer i løpet av skoletida si. Det er faktisk også en viktig del av skolen, sier Isaksen som mener det kan være med å styrke rekrutteringen til yrkesfagene og gjøre at ungdom som er skolelei finner et fag som passer for dem.

- Jeg har snakket med mange elever som har blitt rådgitt feil. De har havnet på feil utdanningsbanen når de går over på videregående skole, de burde ikke gått akademisk, de burde gått yrkesfag men de skjønte det ikke fordi de ikke har fått den øvelsen på sløyden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!