Lekkasje ga eksplosjon

Lekkasje i en rørsveis i tanken med nitroglyserin og vann er én viktig teori til hvorfor det smalt i Dyno Industriers dynamittfabrikk i Lier fredag 21. november. Det opplyser lensmannsbetjent Rune Gomnes ved Lier lensmannskontor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- På grunn av lekkasjen i røret har det oppstått en utskillelse av nitroglyserin som deretter falt ned i tanken. På den måte oppsto det en mekanisk kontakt mellom rørene og bunnen i tanken, og det førte til en meget kraftig eksplosjon, sier Gomnes.

Lensmannsbetjenten sier at rørene i tanken med nitroglysering og vann - den såkalte emulsjonstanken - er over 20 år gamle, og mener at dette er noe som kan skje ved slitasje over så lang tid.

- Men etter det vi og Dyno vet er det første gang at det har skjedd en slik eksplosjon ved alle de nitroglyserinanleggene som finnes i verden, sier Gomnes. Han sier at politiet også vil følge opp andre teorier, blant annet om eksplosjonen har skjedd i et annet hus og deretter spredd seg til emulsjonstanken.

Kraftig smell

Ingen personer kom fysisk til skade ved eksplosjonen på fabrikkanlegget på Gullaug sør for Drammen. Den hørtes flere mil unna. Flammene på den etterfølgende brannen sto 10 til 20 meter opp i lufta.

Tanken som var fire til seks meter bred og fem meter høy, var bygget inn i et spesialbygd lagerhus med stålpansrete vegger. Lagerhuset var bygd for å tåle ekstreme påkjenninger. Trykket for eksplosjonen gikk for det meste rett opp gjennom det enkle taket. Men også veggene gikk i stykker.

Beregninger på eksplosjons-dagen gikk ut på at tanken ikke kan ha inneholdt mer enn 100 liter nitroglyserin og vel dobbelt så mye vann.

(NTB)