Lekkasje: Huawei hjalp Nord-Korea

- Nord-Korea har relativt kraftig krigsteknologi, men sivilsamfunnet er tilbakestående, sier ekspert om avsløringen.

OVER VENNSKAPSBRUA: Dokumentene Washington Post har fått tilgang til, hevder at Huawei-utstyr ble fraktet via den kinesiske grensebyen Dandong og så videre til Pyongyang med tog. Her er den såkalte vennskapsbrua som går fra Kina til Nord-Korea. Foto: NTB Scanpix
OVER VENNSKAPSBRUA: Dokumentene Washington Post har fått tilgang til, hevder at Huawei-utstyr ble fraktet via den kinesiske grensebyen Dandong og så videre til Pyongyang med tog. Her er den såkalte vennskapsbrua som går fra Kina til Nord-Korea. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den kinesiske telegiganten Huawei skal ha hjulpet Nord-Korea å bygge trådløse mobilnettverk.

Det melder Washington Post, og henviser til en rekke dokumenter som skal være lekket fra selskapet.

Selskapet skal, i samarbeid med et annet kinesisk selskap, ha bygget og vedlikeholdt landets første 3G-nettverk. Huawei skal ha vært til stede i Nord-Korea så seint som i 2016.

- Nord-Korea har relativt kraftig krigsteknologi, men sivilsamfunnet er tilbakestående, sier Geir Helgesen, Nord-Korea-ekspert og leder av det nordiske instituttet for Asia-studier ved Københavns universitet.

- Ikke overrasket

Han forteller at han «ikke er spesielt» overrasket over Washington Posts avsløring.

- Kina er primærlandet som leverer teknologi til Nord-Korea. Embargoen er hullete. Statene i Asia tror ikke på at man kan straffe Nord-Korea til å bli et bedre samfunn. Det kan føles som en tvang fra Vesten - og derfor ser flere asiatiske land gjennom fingrene. Derfor funker ikke embargoen etter hensikten, sier Helgesen.

Embargoen han sikter til er innført av FN i form av sanksjoner mot Nord-Korea. Disse sanksjonene forhindrer diktaturet fra å kjøpe militært utstyr, men forbyr også enkelte luksusprodukter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer