Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lekkasje: Huawei hjalp Nord-Korea

- Nord-Korea har relativt kraftig krigsteknologi, men sivilsamfunnet er tilbakestående, sier ekspert om avsløringen.

OVER VENNSKAPSBRUA: Dokumentene Washington Post har fått tilgang til, hevder at Huawei-utstyr ble fraktet via den kinesiske grensebyen Dandong og så videre til Pyongyang med tog. Her er den såkalte vennskapsbrua som går fra Kina til Nord-Korea. Foto: NTB Scanpix
OVER VENNSKAPSBRUA: Dokumentene Washington Post har fått tilgang til, hevder at Huawei-utstyr ble fraktet via den kinesiske grensebyen Dandong og så videre til Pyongyang med tog. Her er den såkalte vennskapsbrua som går fra Kina til Nord-Korea. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kinesiske telegiganten Huawei skal ha hjulpet Nord-Korea å bygge trådløse mobilnettverk.

Det melder Washington Post, og henviser til en rekke dokumenter som skal være lekket fra selskapet.

Selskapet skal, i samarbeid med et annet kinesisk selskap, ha bygget og vedlikeholdt landets første 3G-nettverk. Huawei skal ha vært til stede i Nord-Korea så seint som i 2016.

- Nord-Korea har relativt kraftig krigsteknologi, men sivilsamfunnet er tilbakestående, sier Geir Helgesen, Nord-Korea-ekspert og leder av det nordiske instituttet for Asia-studier ved Københavns universitet.

- Ikke overrasket

Han forteller at han «ikke er spesielt» overrasket over Washington Posts avsløring.

- Kina er primærlandet som leverer teknologi til Nord-Korea. Embargoen er hullete. Statene i Asia tror ikke på at man kan straffe Nord-Korea til å bli et bedre samfunn. Det kan føles som en tvang fra Vesten - og derfor ser flere asiatiske land gjennom fingrene. Derfor funker ikke embargoen etter hensikten, sier Helgesen.

Embargoen han sikter til er innført av FN i form av sanksjoner mot Nord-Korea. Disse sanksjonene forhindrer diktaturet fra å kjøpe militært utstyr, men forbyr også enkelte luksusprodukter.

- Sanksjonene er så omfattende - parfyme, for eksempel, er jo ikke et militært råstoff. Vesten, med USA i spissen, har besluttet at Nord-Korea skal straffes. Tyske selskap har også levert komponenter til mobilnettverk - intranett - tilbake i 2004, sier Helgesen.

Huawei utestengt

I en uttalelse til Washington Post forteller en talsperson for Huawei at selskapet «har ingen forretningstilstedeværelse» i Nord-Korea. De påpeker også at de etterlever alle eksportsanksjoner mot Nord-Korea.

Selskapet nekter imidlertid å svare på spørsmål om hvorvidt de har hatt oppdrag i det lukkede diktaturet tidligere.

Avsløringen hjelper neppe Huaweis sak i USA. Huawei er blitt utestengt fra å bidra i utbyggingen av det amerikanske 5G-nettet, etter å ha blitt anklaget for å stjele forretningshemmeligheter og for å true internasjonal nettsikkerhet.

I Norge vurderer regjeringa nå hvorvidt de vil la Huawei delta i utbyggingen av vårt kommende 5G-nett.

- President Donald Trump har nektet Huawei å jobbe på det amerikanske 5G-nettverket, fordi han hevder at det kinesiske selskapet utgjør en nasjonal sikkerhetsrisiko. Med det har presidenten også presset andre land til ikke å bruke selskapets teknologi, etter anklager om at Huawei deler informasjon med kinesisk etterretning, sier Helgesen.

Interessant tidspunkt

At Huawei skal ha trukket seg ut av Nord-Korea i 2016, mener seniorforsker Stein Tønnesson ved fredsforskningsinstituttet Prio er interessant.

- Det var et tidspunkt da Kina ble mer nøye med å overholde sanksjoner. Jeg legger også merke til hvor nøye Huawei nå er med å forsikre at de etterlever alle FNs og USAs eksportrestriksjoner, sier Tønnesson.

Han forteller at Nord-Korea har et av de dårligst utbygde mobilnettene i verden.

- Selv om det er sterkt kontrollert og er organisert slik at de færreste har åpen tilgang til internettet, har mobilnettet stor betydning for å spre informasjon og dermed øke sannsynligheten for politisk endring, sier han.

Kan ha brutt sanksjoner

Huawei jobbet med det kinesiske statseide selskapet, Panda International Information Technology Co. Ltd., på flere prosjekter som strakte seg over minst åtte år.

Dokumentene Washington Post har fått tilgang til, hevder at selskapet Panda fraktet Huawei-utstyr til Dandong, en by i nordøstlige Kina. Derfra skal utstyret ha blitt fraktet med tog til Nord-Koreas hovedstad Pyongyang.

Huawei har tidligere brukt amerikansk teknologi i utstyret sitt, og kan ha brutt de amerikanske sanksjonene dersom denne teknologien ble importert til Nord-Korea, skriver avisa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!