Lekkasje: Millioner til å «selge Norge»

Regjeringen gir nesten 29 millioner ekstra til å fremme norsk næring og kultur i utlandet.

ØKER BUDSJETTET: Kulturminister Anette Trettebergstuen , utenriksminister Anniken Huitfeldt og næringsminister Jan Christian Vestre får økt sine budsjetter til å fremme norsk næring og kultur i utlandet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
ØKER BUDSJETTET: Kulturminister Anette Trettebergstuen , utenriksminister Anniken Huitfeldt og næringsminister Jan Christian Vestre får økt sine budsjetter til å fremme norsk næring og kultur i utlandet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi skal eksportere alt vi kan eksportere. Verden blir bedre med norske, grønne løsninger. Den selvtilliten vil vi bidra med å gi, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

Mandag legger regjeringen fram tilleggsproposisjonen til neste års statsbudsjett.

Der kommer det millioner i ekstra bevilgninger til utenriksstasjonene for at de i større grad skal bidra med å åpne markeder for både norsk næringsliv og norske kulturaktører.

- Norske bedrifter skal ikke konkurrere i noe norgesmesterskap, de skal konkurrere i et verdensmesterskap. Men da må vi hjelpe dem ut, sier Vestre til Dagbladet.

- Årevis med kutt

Dagbladet møter de statsrådene Anniken Huitfeldt (Ap), Anette Trettebergstuen (Ap) og Jan Christian Vestre (Ap) på det nyåpnede Munch-museet i Bjørvika. Et godt eksempel på en ny kulturinstitusjon som setter Norge på kartet, mener de tre.

- Det har vært store kutt på begge disse budsjettene over flere år. Nå øker vi både kultur og næringsbudsjettene med henholdsvis 8,6 og 10 millioner ekstra på næringsfremmme for å sette utenriksstasjonene i stand til å øke eksportmarkedene for Norge, sier Huitfeldt.

I tillegg får utenriksstasjonene ti millioner til dette arbeidet, som gir en total budsjettøkning på i underkant av 29 millioner kroner, forklarer utenriksministeren.

- Det er nesten ti millioner ekstra for hver uke vi har sittet, sier en godt fornøyd Vestre.

Nå skal utenriksministeren gi beskjed til alle utenriksstasjonene om at begge disse feltene skal være en prioritet.

SKAL SATSE: Utenriksminister Anniken Huitfeldt ønsker å sette alle utenriksstasjonene i bedre stand til å åpne nye markeder for norsk næring og kultur. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SKAL SATSE: Utenriksminister Anniken Huitfeldt ønsker å sette alle utenriksstasjonene i bedre stand til å åpne nye markeder for norsk næring og kultur. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Utenriksstasjonene skal hjelpe til med å åpne markeder. Da får de mer enn en dobling til dette arbeidet, sier Huitfeldt, og understreker at dette ikke blir en del av bistandsbudsjettet.

- Ganske alvorlig

Vestre påpeker på sin side at vi skal øke norsk eksport med 55 prosent utenom olje og gass innen 2030. Og vi er egentlig for seint ute, mener han.

- For næringa så er det ganske alvorlig. Norge er det landet i hele OECD som har tapt størst markedsandeler målt i eksportvolum de siste 20 åra. Så det er veldig viktig å få opp eksporten fra fastlandet hurtigere, sier Vestre og legger fram framtidsvisjonene:

- Det skal investeres milliarder på milliarder i grønn teknologi i Europa de neste åra. Da er det viktig at norske bedrifter er frampå med alt det vi kan innenfor hydrogen, flytende havvind, karbonfangst- og lagring, batterier. Altså et bredt spekter av grønn industri.

- Med disse midlene vil regjeringen hjelpe norske bedrifter til EU og med å komme seg inn i disse prosjektene. Der skal norske bedrifter vinne oppdrag og konkurranser og på denne måten øke investeringene, sysselsettinga og eksporten hjemme, fortsetter Vestre.

Pengene skal gå til å innhente kompetanse om disse prosessene. Hvilke anbud og hvilke innkjøp skjer. Og ikke minst til markedsføring og markedsadgang, forklarer næringsministeren.

- Ti millioner er mer enn en dobling og betyr veldig mye. Og dette kommer i tillegg til andre satsinger, sier Vestre.

- Trenger en «boost»

Også kulturbransjen får et stort løft med denne budsjettøkningen, sier Trettebergstuen.

- En veldig viktig del av det å fremme norsk kultur og også kunstneres arbeidsvilkår, er å åpne markeder for dem. Derfor er det å bevilge penger til fremming av norsk kultur i utlandet ekstremt viktig. Og bevilgningen på Huitfeldts budsjett på dette feltet har blitt redusert kraftig under Høyre-regjeringen. Så det er ekstra viktig å gi det en «boost», også etter pandemien. Derfor måker vi på med i underkant av 10 millioner her også, sier Trettebergstuen.

FORNØYDE: Kulturminister Anette Trettebergstuen , utenriksminister Anniken Huitfeldt og næringsminister Jan Christian Vestre feirer budsjettøkningen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FORNØYDE: Kulturminister Anette Trettebergstuen , utenriksminister Anniken Huitfeldt og næringsminister Jan Christian Vestre feirer budsjettøkningen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Dette er en start og det er noe kulturaktørene selv ber om, fortsetter hun.

- Hva betyr dette i praksis?

- Å være en liten kulturaktør og kunstner er ikke fett. Muligheten til å få støtte til å komme seg ut, kan være et «være eller ikke være» for mange. Det går ikke å bekoste dette selv. Det å kunne hjelpe norske musikere til eksempelvis Japan, hvor det er store muligheter og store markeder, er ekstremt viktig. Det er denne typen hjelp vi ønsker å gi, å få kunstnere ut.

- Dere sier dette er en start. Vil det si at det kommer mer siden?

- Dette er noe vi definitivt ønsker å styrke, ja, sier Trettebergstuen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer