OLJELEKKASJE: Det kinesiske skipet har gått på grunn ved Great Barrier Reef. Foto: EPA/AUSTRALIAN MARITIME SAFETY AUTHORITY/Scanpix
OLJELEKKASJE: Det kinesiske skipet har gått på grunn ved Great Barrier Reef. Foto: EPA/AUSTRALIAN MARITIME SAFETY AUTHORITY/ScanpixVis mer

- Lekkasjen er ikke så alvorlig

Uttalelsen fra den kinesisk kaptein skaper sinne i Australia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Den kinesiske kapteinen på skipet som grunnstøtte på Great Barrier Reef, mener oljesølet rundt korallrevet ikke er alvorlig. Uttalelsen har vakt harme i Australia.

I underkant av 4 tonn brenselolje har allerede lekket ut av det 230 meter lange skipet Shen Neng 1 som har rundt 950 tonn olje og 65.000 tonn kull om bord.

Skipet gikk lørdag på grunn på verdens største korallrev, Great Barrier Reef, utenfor den australske delstaten Queensland. Revet er regnet som et av verdens vakreste naturområder.

Kapteinen om bord på Shen Neng 1, Wang Jichang, mener imidlertid at det ikke er særlig alvorlig at det har lekket ut olje rundt korallrevet, melder avisen Brisbane Courier Mail.

- Lekkasjen er ikke så alvorlig. Kaptein Wang kan ikke se noe olje i sjøen, sier den kinesiske generalkonsulen Ren Gongping i Brisbane til avisen etter å ha snakket med kapteinen.


- Trenger vann

Gongping forteller at kapteinen er mest opptatt av å få mer vann til mannskapet fordi redningsarbeiderne har drukket av vannet og spist av maten om bord.

- De trenger mat og vann. Det er hovedproblemet nå, sier generalkonsulen.

Denne holdningen faller ikke i god jord hos delstatsminister i Queensland Anna Bligh.

- Om det kinesiske mannskapet tror at dette er en mindre hendelse, så tror jeg at de vil få seg en overraskelse når de går i land og får høre hva verden har å si. Kanskje de da forstår hvor alvorlig dette er, sier Bligh.

Statsminister Kevin Rudd mener måten grunnstøtingen skjedde på er skandaløs.

- Her har man et enormt skip som i fullt dagslys går på grunn i Great Barrier Reef. Vi kommer til å kreve svar, sier Rudd.


Slepes av revet

Arbeidet med å slepe fri det kinesiske lasteskipet begynte onsdag. Det er lagt ut lenser rundt Shen Neng 1 for å hindre at det lekker mer olje ut av skipet.

Før Shen Neng 1 blir slept av korallrevet, skal oljen om bord pumpes over i et annet skip som ligger ved siden av. Dette vil gjøre Shen Neng 1 lettere og samtidig hindre oljesøl om skipet skulle få skader når det blir slept av revet.

Anna Bligh sier at Cosco Group som eier Shin Neng 1, må forberede seg på å betale for opprenskningsarbeidet. Selskapet kan i tillegg vente seg en bot på 1 million australske dollar, drøye 5,5 millioner kroner.

(NTB)

UNIKT OMRÅDE: En havskilpadde fotografert i det unike naturområdet. Foto: REUTERS/Daniel Munoz/Scanpix
UNIKT OMRÅDE: En havskilpadde fotografert i det unike naturområdet. Foto: REUTERS/Daniel Munoz/Scanpix Vis mer