- Lekkasjen psykologisk krigføring utført av USA

Irans president kaller Wikileaks-avsløringen «verdiløs».

- PSYKOLOGISK KRIGFØRING:  Irans president Mahmoud Ahmadinejad omtaler de nylig lekkede Wikileaks-dokumentene som «verdiløse». Foto: AP Photo/IIPA, Abolfazl Nesaei
- PSYKOLOGISK KRIGFØRING: Irans president Mahmoud Ahmadinejad omtaler de nylig lekkede Wikileaks-dokumentene som «verdiløse». Foto: AP Photo/IIPA, Abolfazl NesaeiVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wikileaks publiserte søndag kveld en rekke graderte dokumenter fra amerikanske ambassader verden over. Dokumentene viser en svært spent situasjon mellom Iran og Vesten.

Så sent som i februar i år skal Italias utenriksminister Franco Frattini i et møte med den amerikanske forsvarsministeren Robert Gates ha advart om faren for krig:

- Uten framgang de neste par månedene, risikerer vi spredning av atomvåpen i Midtøsten, krig utløst av et israelsk angrep - eller begge deler, framgår det av et av dokumentene.

- Verdiløse I enkelte dokumenter blir Irans president Mahmoud Ahmadinejad også beskrevet som «Hitler».

Irans president Mahmoud Ahmadinejad omtaler lekkasjene som «verdiløse».

Ifølge nyhetsbyrået Reuters hevder Ahmadinejad at rapportene ikke er basert på faktiske lekkasjer, men at dette er en organisert publisering med en politisk agenda, og et ledd i «USAs psykologiske krigføring».

- Dette spillet vil ikke ha noen innvirkning på Irans forhold til andre nasjoner, sier Ahmadinejad på en pressekonferanse i Teheran mandag.

«Kappe hodet av slangen» I dokumentene framgår det også at kong Abdullah av Saudi-Arabia skal ha bedt USA angripe Iran for å sette en stopper for landets kjernefysiske program.

Hvis Iran skaffet seg atomvåpen ville det resultere i en potensielt tragisk opprustning:

- Da ville alle i regionen gjøre det samme, inkludert Saudi-Arabia, heter det fra kong Abdullah, ifølge The Guardian.

Saudi-Arabias ambassadør til Washington, Abel al-Jubeir, skal også ha bedt USA om å «kappe hodet av slangen».

Wikileaks har så langt publisert kun 226 av de om lag 251.000 graderte dokumentene utstedt av amerikanske ambassader verden over. 763 dokumenter har blitt sendt fra den amerikanske ambassaden i Oslo. Disse er så langt ikke frigitt.

Wikileaks planlegger å publisere alle dokumentene i de kommende månedene.