- Lekkasjen styrt av POT

- Dette lukter av styrt lekkasje, sier høyesterettsadvokat Ole Jacob Bae.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bae er medlem av utvalget som om to uker legger fram forslag til omorganiseringer av Politiets overvåkingstjeneste.

Bae peker på at Politiets overvåkingstjeneste (POT) varslet regjeringen om Lamark-saken like etter at tjenesten hadde godkjent og sikkerhetsklarert utvalgsinnstillingen fra Danielsen-utvalget. Han mener POT har lekket saken for å komme kritikken fra Danielsen-utvalget i forkjøpet.

- Innstillingen inneholder mye kritikk og mye som POT ikke liker, sier Bae.

Skal fornye POT

Danielsen-utvalget, som ledes av Rikshospitalets direktør, Åge Danielsen, ble nedsatt av Jagland-regjeringen som en følge av oppstyret omkring Lund-kommisjonens innstilling og Furre-saken. Sakene førte til at POT mistet tillit i store deler av det politiske miljø. Tjenesten lå, ifølge nåværende riksadvokat, med «brukket rygg». Manges oppfatning var at tjenesten hadde manglende forståelse av det samfunn de var satt til å sikre. Utvalgets mandat var å gjennomgå POTs virksomhet og ressursbruk og foreslå endringer slik at tjenesten kom i takt med sin tid.

Rapporten klar

Rapporten er nå sendt til trykking og skal overrekkes justisminister Aud Inger Aure i månedsskiftet.

Men utvalget var allerede i begynnelsen av mars ferdig med sin innstilling. For å sikre seg at rapporten ikke inneholdt noe som kunne være til skade for rikets sikkerhet og de hemmelige tjenesters virksomhet ble den oversendt Overvåkingspolitiet for gjennomlesning og klarering.

- Ved innledningen til vårt siste møte i Danielsen-utvalget 6. og 7. mars fikk vi vite at innstillingen nå var gjennomgått og sikkerhetsklarert av POT tidligere samme uke. Det er litt for tilfeldig at POT, rett etter å ha jobbet seg igjennom innstillingen, kommer med dette utkjøret. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette er kommet fra overvåkingspolitiet.
- Hvilke motiver mener du POT har for å komme med lekkasjer?

- Det kan ikke være noen annen hensikt enn å få så mye positiv oppmerksomhet om sin virksomhet at det stiller tjenesten i en offensiv posisjon i forhold til all den kritikk som kommer i denne innstillingen.

- Det er ting som tyder på at det ikke blir så lang levetid for denne overvåkingssjefen heller, sier Bae.