- Lekkasjene er pinlige og ødeleggende for USA

Men Janne Haaland Matlary er ikke overrasket over innholdet i de hemmeligstemplede dokumentene.

IKKE OVERRASKET: Professor i statsvitenskap, Janne Haaland Matlary, er ikke overrasket over innholdet i de hemmeligstemplede dokumentene, men at det vil få konsekvenser for diplomatiet. Foto: Tor Arne Dalsnes / Dagbladet.
IKKE OVERRASKET: Professor i statsvitenskap, Janne Haaland Matlary, er ikke overrasket over innholdet i de hemmeligstemplede dokumentene, men at det vil få konsekvenser for diplomatiet. Foto: Tor Arne Dalsnes / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I samarbeid med flere internasjonale medier har Wikileaks søndag kveld offentliggjort en rekke dokumenter fra USAs ambassader. Så langt har bare noen av dokumentene blitt offentliggjort i sin helhet, men flere vil bli frigitt i de kommende månedene. Wikileaks skal sitte på om lag 250.000 klassifiserte dokumenter.

Blant dokumentene finnes det en rekke nedsettende beskrivelser av politikere, informasjon om at Iran har fått avanserte raketter fra Nord-Korea, og direktiv om aggressiv overvåkning av embetsmenn og FN-ansatte.

- Det er essensielt for internasjonal politikk at analyser og vurderinger holdes hemmelig, og det er normalt at man analyserer både personlighet og hvilke agendaer en politiker har. Slike vurderinger er alltid meget pinlige og ødeleggende om de lekker ut, professor i statsvitenskap ved Universitet i Oslo, Janne Haaland Matlary til Dagbladet.

- Alle regjeringer i verden har den samme interesse av at deres diplomati kan fungere, og det kan det ikke dersom gradert materiale ikke forblir gradert. Det hemmelige diplomati er helt essensielt for sikkerhetspolitikken, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer