Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Lekkasjene er pinlige og ødeleggende for USA

Men Janne Haaland Matlary er ikke overrasket over innholdet i de hemmeligstemplede dokumentene.

IKKE OVERRASKET: Professor i statsvitenskap, Janne Haaland Matlary, er ikke overrasket over innholdet i de hemmeligstemplede dokumentene, men at det vil få konsekvenser for diplomatiet. Foto: Tor Arne Dalsnes / Dagbladet.
IKKE OVERRASKET: Professor i statsvitenskap, Janne Haaland Matlary, er ikke overrasket over innholdet i de hemmeligstemplede dokumentene, men at det vil få konsekvenser for diplomatiet. Foto: Tor Arne Dalsnes / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I samarbeid med flere internasjonale medier har Wikileaks søndag kveld offentliggjort en rekke dokumenter fra USAs ambassader. Så langt har bare noen av dokumentene blitt offentliggjort i sin helhet, men flere vil bli frigitt i de kommende månedene. Wikileaks skal sitte på om lag 250.000 klassifiserte dokumenter.

Blant dokumentene finnes det en rekke nedsettende beskrivelser av politikere, informasjon om at Iran har fått avanserte raketter fra Nord-Korea, og direktiv om aggressiv overvåkning av embetsmenn og FN-ansatte.

- Det er essensielt for internasjonal politikk at analyser og vurderinger holdes hemmelig, og det er normalt at man analyserer både personlighet og hvilke agendaer en politiker har. Slike vurderinger er alltid meget pinlige og ødeleggende om de lekker ut, professor i statsvitenskap ved Universitet i Oslo, Janne Haaland Matlary til Dagbladet.

- Alle regjeringer i verden har den samme interesse av at deres diplomati kan fungere, og det kan det ikke dersom gradert materiale ikke forblir gradert. Det hemmelige diplomati er helt essensielt for sikkerhetspolitikken, sier hun.

Spionasje Samtidig er ikke Matlary overrasket over det som så langt har kommet fram.

- Det er ikke noe nytt at Irans naboer vil ha en amerikansk militær aksjon, eller at Merkel anses som kjedelig. Nyhetene om rekkevidden av Irans raketter er heller ikke nytt hvis man følger spesiallitteraturen, sier Matlary.

I de lekkede dokumentene framgår det at det amerikanske utenriksdepartementet bedt amerikanske diplomater i en rekke land om å spionere på både fiender og allierte.

Personlige passord, kredittkortinformasjon, DNA og fingeravtrykk er blant informasjonen som Washington vil ha. FNs generalsekretær Ban Ki-Moon og resten av ledelsen i FN er blant dem USA vil ha informasjon om.

- Etterretning om medlemmene i Sikkerhetsrådet er jo delvis pinlig. Det er forskjell på diplomati og spionasje, selv om alle stormakters ambassader har egne etterretningsfolk, sier Matlary.

- Pinlig NUPI-forsker Halvard Leira tror opplysningene som er kommet fram til nå, vil stort sett gi krusninger i overflaten.

- Hvis vi forutsetter at det som nå er sluppet er det viktigste materialet, så er ikke dette en katastrofe for amerikanerne. Det er litt pinlig en kort periode, men så vil det gå over. For de fleste stater vil ikke dette skade forholdet til USA på lang sikt, sier Leira til Dagbladet.

Han trekker fram eksempelet der amerikanske diplomater kaller Frankrikes president Nicolas Sarkozy en «keiser uten klær».

- Sarkozy kommer ikke til å synes det er hyggelig, men alle vet at slik snakker man. Hvordan tror du franske diplomater snakket om George W. Bush? påpeker han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!