Lekkasjer om store oljekutt overrasker ekspertene og sender oljeprisen til værs

Vil kutte produksjonen med inntil 750 000 fat per dag.

OVERRASKET:.
Oljeanalytiker Tina Saltvedt i Nordea Markets er overrasket over produksjonskuttene, og sier markedet har ventet på dette.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
OVERRASKET:. Oljeanalytiker Tina Saltvedt i Nordea Markets er overrasket over produksjonskuttene, og sier markedet har ventet på dette. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

OPEC-medlemmene er enige om å kutte oljeproduksjonen med inntil 750 000 fat per dag, ifølge kilder i kartellet. Oljeprisen styrket seg kraftig etter meldingene.

OPEC bekrefter at enigheten går ut på å kutte den daglige produksjonen fra dagens 33,47 millioner fat til 32,5-33 millioner fat.

Produksjonskuttet er det første på åtte år. Målet er at produksjonen skal i november ligge mellom 32,5 og 33 millioner fat, men at avtalen må finjusteres når den måneden kommer.

OPEC har denne uken hatt møter på sidelinjen av Energy Forum (IEF15) i Algerie. Saudi-Arabia hadde kommet med signaler om at landet er villig til å fryse produksjonen på januarnivå, mot at Iran også fryser sin produksjon. OPECs president og Qatars energiminister Mohammed Bin Saleh al-Sada bekreftet tidlig at avtalen var inngått.

Opp over 5 prosent

Ifølge Reuters er det under det neste formelle møtet i november at det bestemmes hvor mye hvert enkelt land skal kutte. Kildene opplyser det kan gå ut invitasjoner til land som ikke er medlemmer i OPEC, for eksempel Russland.

Spotprisen på nordsjøolje var rett før klokka 23 onsdag kveld 48,65 dollar, en økning på hele 5,3 prosent fra tirsdag – og enda mer fra nivået på under 46 dollar sent onsdag ettermiddag.

- Tatt på senga

Markedet ble tatt på senga av beskjeden om produksjonskutt, slår oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets fast overfor Dagens Næringsliv.

– Det er jo en overraskelse at de klarte å få det til. Det ble som i forrige møte, da det gikk den andre veien i ellevte time. Denne gangen har de faktisk klart å bli enige i ellevte time, sier Saltvedt.

En forventning

- Alle har jo bakt inn en forventning om fortsatt økt produksjon fra OPEC framover, og nå kan det ende med et faktisk netto kutt istedenfor, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB til nettstedet enerWE.

- Russland har attpåtil lovet å bidra med sitt dersom OPEC skulle bli enige om en produksjonsbegrensende avtale, fortsetter han.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer