KAN VÆRE EN DETONATOR: Lekkede bilder skal vise objekter som er del av bevismaterialet i forbindelse med etterforskningen av selvmordsangrepet på Manchester Arena mandag kveld. Foto: AFP / NTB Scanpix
KAN VÆRE EN DETONATOR: Lekkede bilder skal vise objekter som er del av bevismaterialet i forbindelse med etterforskningen av selvmordsangrepet på Manchester Arena mandag kveld. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Lekkede bilder skal vise bevismateriale i Manchester-politiets etterforskning

Kan være gjerningsmannens sekk og detonator. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): New York Times publiserte tidligere i kveld en rekke bilder som viser det som skal være Manchester-gjerningsmannens sekk, samt det som kan være denatoren som ble brukt til å utløse selvmordsbomben i angrepet mandag.

Avisa skriver ikke hvor de har fått bildene fra, men omtaler det som «politibilder», og skriver at det som er avfotografert er bevismateriale i britiske myndigheters etterforskning.

«De første analysene av bomben, basert på bevismaterialet som er avfotografert og funnet på åstedet, spesifiserer ikke størrelsen eller hva slags eksplosiver som ble brukt i bombens sprengladning, men tyder på en hjemmelaget bombe laget med omhu», skriver avisa om objektene bildene viser.

New York Times hevder at denne sekken kan ha blitt brukt til oppbevaring av selvmordsbomben. Foto: AFP / NTB Scanpix
New York Times hevder at denne sekken kan ha blitt brukt til oppbevaring av selvmordsbomben. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Det blå stoffet skal komme fra en ryggsekk som bomben kan ha blitt oppbevart i, ifølge New York Times, som videre har publisert bilder av både muttere og skruer de skriver kan ha blitt brukt som splinter.

«Myndighetene fant et ødelagt Yuasa batteri på 12 volt og 2,1 ampere på åstedet, som er kraftigere enn de batteriene man ofte ser at blir brukt i mindre bomber eller selvmordsvester. Batteriet, som vanligvis blir brukt for nødlys og andre ting, kan bli kjøpt for rundt 20 dollar».

Avisa skriver at denatoren, som skal være avbildet nedenfor, skal være uvanlig i en selvmordsbombe som utløses manuelt.

Bildet kan vise detonatoren som ble brukt til å utløse bomben som tok livet av minst 22 personer og skadet 59 i Manchester mandag kveld. Foto: AFP / NTB Scanpix
Bildet kan vise detonatoren som ble brukt til å utløse bomben som tok livet av minst 22 personer og skadet 59 i Manchester mandag kveld. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

«Det er ikke mulig å si ut fra politibildene om objektet fungerte som en enkel bryter, eller om det inkluderte en tidsinstilling eller en mottaker som kunne styres fra et annet sted via radiosignaler - eller en kombinasjon», skriver New York Times.

Den amerikanske avisa er det første mediet som har fått lekket bilder av bevismateriale i forbindelse med angrepet.

Storbritannias innenriksminister Amber Rudd har omtalt tidligere lekkasjer som «irriterende» og sier til BBC at amerikansk etterretning har fått klar beskjed om at det ikke bør skje igjen. Kommentarene ble gitt før New York Times publiserte de lekkede bildene av det som skal være bevismateriale i saken.

Både Sky News og tabloidavisa Daily Mail har omtalt at bildene kan komme til å gjøre henne «rasende.»

Seks pågrepet

Britiske myndigheter bekreftet i går at de mistenker at Salman Abedi (22) sto bak selvmordsangrepet.

Totalt seks personer er pågrepet i Storbritannia i forbindelse med angrepet, en av disse er ifølge Abedis far den 23 år gamle broren. Ifølge libyske kilder skal også 22-åringens lillebror og far være anholdt i Libyas hovedstad Tripoli.

IS har tatt på seg ansvaret for angrepet, men dette er ikke bekreftet av andre kilder. Britisk politi mener et større nettverk står bak angrepet, selv om de mener at Abedi var den som gjennomførte det.

KAOS: Her flykter publikum i panikk, etter ett eller flere kraftige smell under konsert i Manchester. Et titalls personer er drept og flere skadd etter en alvorlig hendelse under en Ariana Grande-konsert i Manchester Arena seint mandag kveld. Video: CNN / Joe Aaron Gregory Vis mer