Lekkede e-poster avslører: Kaller Trump for udugelig og inkompetent

Det ser ikke ut til at Storbritannias ambassadør til Washington er særlig imponert over president Donald Trump.

UPOPULÆR: Det ser ikke ut som president Donald Trump er særlig populær i britenes ambassade til Washington. Foto: SAUL LOEB / AFP
UPOPULÆR: Det ser ikke ut som president Donald Trump er særlig populær i britenes ambassade til Washington. Foto: SAUL LOEB / AFPVis mer

Det har bare gått noen få dager siden president Donald Trump ble latterliggjort etter feiringen av USAs nasjonaldag. Nå står en ny, offentlig ydmykelse for tur;

Lekkede notater og e-poster fra britenes ambassade i Washington viser hva ambassadør Sir Kim Darroch egentlig synes om presidenten:

Han kaller Trump for udugelig, usikker og inkompetent, ifølge Mail on Sunday, har fått tak i disse dokumentene.

I de lekkede dokumentene, som er fra 2017 til dags dato, kalte ambassadøren Det hvit hus for «unikt dysfunksjonell» og «splittet» under Trump.

AMBASSADØR: Sir Kim Darroch. Foto: Pa Photos/Niall Carson
AMBASSADØR: Sir Kim Darroch. Foto: Pa Photos/Niall Carson Vis mer

«America first»

I et notat fra 2017 skriver Darroch: «Sett herfra tror vi virkelig ikke at denne administrasjonen vil bli vesentlig mer normal, mindre dysfunksjonell, mindre uforutsigbar, mindre fraksjonsdrevet, mindre diplomatisk klønete og uskikket.»

Kim råder også britiske politikere til å møte Trump med smiger.

«Til å være en mann som har kommet seg til den høyeste stillingen på jorda, utstråler Trump usikkerhet», framholder han.

I juni var Trump på statsbesøk i Storbritannia, hvor han blant annet møtte deler av kongefamilien og britiske politikere. Før han i det hele tatt landet, gikk Trump hardt ut mot Londons borgermester, Sadiq Khan. Presidenten kalte Khan blant annet for en «iskald taper».

Under besøket lovet Trump Storbritannia en fenomenal handelsavtale etter brexit og hyllet avtroppende statsminister Theresa May.

UENIG MED TRUMPS HOLDNIGNER: Borgermester i London, Sadiq Khan, føler at Trump ikke bør behandles så bra som han gjør, når man er såpass uenig i holdningene hans. Video: CNN Vis mer

Det kommer fram i lekkasjen at Kim tror Trump ble oppglødd av statsbesøket. Samtidig advarer ambassadøren om at administrasjonen hans først og fremst vil være selvhevende og alltid sette «America first».

FEIL: USAs president Donald Trump gjorde en blunder under sin tale om uavhengighetsdagen. Video: CNN Vis mer

Iran-angrepet

I en melding sendt forrige måned, stemplet Kim USAs Iran-politikk som «usammenhengende og kaotisk».

Forholdet mellom USA og Iran er helt på bristepunktet. I slutten av juni avlyste Trump et angrep mot flere iranske mål i siste liten. Angrepet skulle ha vært gjengjeldelse for Irans nedskyting av en ubemannet amerikansk drone dagen i forveien.

I en lengre Twitter-tråd forteller Trump at han avblåste angrepet ti minutter før det skulle skje.

- Vi var klare da jeg spurte: hvor mange vil dø. Svaret var 150 mennesker. Ti minutter før angrepet stoppet jeg det, skriver han.

Kim mener denne forklaringa ikke holder mål, og mener heller at presidenten «aldri var fullstendig om bord» og ikke ønsket å gå tilbake sitt kampanjeløfte om å ikke involvere USA i utenlandske konflikter.

Russland-etterforskningen

Når det kommer til Russlands innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016, kommer det fram i e-postene at Kim mente at «det verste kan ikke utelukkes.»

17. mai 2017 ble tidligere FBI-direktør Robert Mueller utpekt som spesialetterforsker for å granske antatt russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016.

Et fire sider langt sammendrag av rapporten konstaterer at spesialetterforskeren har funnet bevis for at Russland forsøkte å påvirke valget, men at Mueller ikke har funnet bevis på samarbeid mellom Trumps valgkampstab og Russland.

- ET PROBLEM: En video av Ivanka Trump fra helgas G20-møte får internett til å koke. Dagbladets kommentator Morten Strand forklarer årsaken til problemet. Video: Instagram / elysee Vis mer

Skal være ærlig

En talsmann for det britiske utenriksdepartementet sier at publikum forventer at diplomater skal gi ministrene en «ærlig og usminket» vurdering av politikken i sitt land, ifølge BBC.

- Deres synspunkter er ikke nødvendigvis ministernes eller statens synspunkter, men vi betaler dem for å være ærlige, sier han.

Den britiske ambassaden i Washington har «sterke relasjoner» med Det vhite hus, og dette vil fortsette til tross for« ondskapsfull oppførsel», som denne lekkasjen, sa han.

Det hvite hus har ennå ikke kommentert innholdet i e-postene.