Coronaviruset:

Lekkede Kina-dokumenter avslører avvik

Interne dokumenter fra Hubei i Kina avslører underrapportering og forsinkelser i testrapporteringen av coronaviruset i starten av pandemien.

WUHAN: Det antas at coronaviruset oppstod i byen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina. Foto: Hector Retamal / AFP / NTB
WUHAN: Det antas at coronaviruset oppstod i byen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina. Foto: Hector Retamal / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CNN omtaler innholdet fra 117 sider interne dokumenter med informasjon om hvordan helsemyndighetene i Hubei håndterte coronaviruset i perioden oktober 2019 til april 2020.

Dokumentene inneholder blant annet opplysninger om underrapportering og underfinansiering, som igjen førte til mangel på bemanning og testutstyr, skriver kanalen. De viser også at det var forsinkelser i testrapporteringen i deler av perioden, på opptil tre uker.

- Det er tydelig at de gjorde feil, men ikke bare feil som skjedde når du har med et nytt virus å gjøre, men også byråkratiske og politisk motiverte feil i hvordan de håndterte det, sier seniorrådgiver Yanzhong Huang for global helse ved Council on Foreign Relations til CNN.

Han legger til at han mener dette hadde globale konsekvenser.

Kanalen skriver at de har fått verifisert dokumentene av seks ulike eksperter. Det presiseres også i artikkelen at dokumentene ikke viser at det har vært noen bevisst tilbakeholdelse av informasjon, men at de derimot indikerer et avvik mellom hva man trodde, og hva som ble rapportert til publikum.

Underrapportering

Den 10. februar offentliggjorde kinesiske myndigheter 2478 nye bekreftede smittetilfeller - noe som førte til at det totale tallet på antall smittede oversteg 40 000 på verdensbasis.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer