Coronaviruset:

Lekkede Kina-dokumenter avslører avvik

Interne dokumenter fra Hubei i Kina avslører underrapportering og forsinkelser i testrapporteringen av coronaviruset i starten av pandemien.

WUHAN: Det antas at coronaviruset oppstod i byen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina. Foto: Hector Retamal / AFP / NTB
WUHAN: Det antas at coronaviruset oppstod i byen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina. Foto: Hector Retamal / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

CNN omtaler innholdet fra 117 sider interne dokumenter med informasjon om hvordan helsemyndighetene i Hubei håndterte coronaviruset i perioden oktober 2019 til april 2020.

Dokumentene inneholder blant annet opplysninger om underrapportering og underfinansiering, som igjen førte til mangel på bemanning og testutstyr, skriver kanalen. De viser også at det var forsinkelser i testrapporteringen i deler av perioden, på opptil tre uker.

- Det er tydelig at de gjorde feil, men ikke bare feil som skjedde når du har med et nytt virus å gjøre, men også byråkratiske og politisk motiverte feil i hvordan de håndterte det, sier seniorrådgiver Yanzhong Huang for global helse ved Council on Foreign Relations til CNN.

Han legger til at han mener dette hadde globale konsekvenser.

STENGTE: Byen, som har et innbyggertall på om lag 700 000, tillot kun en person per husstand å forlate huset i to timer annenhver dag for å handle nødvendigheter. Vis mer

Kanalen skriver at de har fått verifisert dokumentene av seks ulike eksperter. Det presiseres også i artikkelen at dokumentene ikke viser at det har vært noen bevisst tilbakeholdelse av informasjon, men at de derimot indikerer et avvik mellom hva man trodde, og hva som ble rapportert til publikum.

Underrapportering

Den 10. februar offentliggjorde kinesiske myndigheter 2478 nye bekreftede smittetilfeller - noe som førte til at det totale tallet på antall smittede oversteg 40 000 på verdensbasis.

I en fil som var merket «Interne dokumenter, holdes vennligst konfidensielt» framkommer det imidlertid at regionkontoret for smittevern i Hubei hadde registrert 5918 nye tilfeller denne dagen, med 2345 bekreftede tilfeller, 1772 klinisk diagnostiserte tilfeller og 1796 mistenkte tilfeller.

DØDE: Wuhan-legen Li Wenliang varslet om corona-viruset før nyttår. Han ble selv smittet og døde 6.februar. Foto: skjermdump CNN/Li Wenliang. Video: CNN, AFPTV, CCTV, WEIBO - Klipp: Per Ervland Vis mer

Dokumentene avslører også hvordan det i gjennomsnitt tok 23,2 dager å diagnostisere tilfeller de første månedene av utbruddet, og at dette medførte at myndighetene brukte utdaterte tall da de avgjorde hvordan de skulle reagere på den pågående krisen.

Ifølge CNN viser dokumentene at systemet ble betydelig forbedret fra 7. mars, da over 80 prosent av nye daglige smittetilfeller ble registrert samme dag.

Influensa

Dokumentene avslører videre at Hubei hadde en omfattende influensaepidemi i slutten av 2019, som det ikke har framkommet opplysninger om tidligere.

Eksperter sier til CNN at dette kan ha gjort det vanskelig for helsepersonell å ta hensyn til eventuelle nye virus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer