Lekkede spionrapporter: - Derfor gasset han sitt eget folk

USA, Frankrike og Storbritannia er enige om at Assad står bak, men uenige om en hel del annet.

TROLIG ANGREP: Bashar al-Assads Syria ser ut til å ha strukket den amerikanske og franske strikken for langt. Her diktatoren i militæruniform på et bilde som henger på et militærsykehus i Damaskus. Foto: Reuters / NTB scanpix
TROLIG ANGREP: Bashar al-Assads Syria ser ut til å ha strukket den amerikanske og franske strikken for langt. Her diktatoren i militæruniform på et bilde som henger på et militærsykehus i Damaskus. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ser ut til å nærme seg en amerikansk militæraksjon i Syria, etter at spesielt Frankrike har ivret etter å bruke militærmakt mot despoten Bashar al-Assad.

Sentralt i avgjørelsen var Assads bruk av kjemiske våpen mot sitt eget folk.

Med det krysset han «den røde linja», som er metaforen president Obama har brukt.

Spesielt et gassangrep 21. august har framprovosert det som nå ser ut til å bli en amerikansk militæraksjon i Syria. New York Times avslører i dag innhold i britiske og franske etterretningsrapporter om Syria, som USA har brukt for å få bekreftet hva som skal ha funnet sted i syria.

Uklart dødstall Britisk etterretning har lagt til grunn at det har vært 14 angrep med kjemiske våpen i Syria siden 2012, og at det siste angrepet - 21. august - skal ha tatt minst 350 liv.

Amerikansk etterretning mener det har forekommet færre angrep, men legger til grunn et annet dødstall: det grusomme, og tilsynelatende svært presise 1429.

Et sentralt punkt har vært hvem som beordret 21. august-angrepet.

Det har vært diskutert hvorvidt Bashar al-Assad selv ga ordren og var kjent med angrepet, om tragedien var resultatet av en tabbe, slik det har vært hevdet, eller om det er opprørere som står bak.

- Fryktet motangrep Også Foreign Policy (bak betalingsmur) har fått tilgang til etterretningsinformasjon om Syria.

Tidsskriftet hevder at fransk etterretning, blant annet etter nitide studier av opprørernes Youtube-videoer, ikke kan
bekrefte at flere enn 281 mistet livet i 21. august-angrepet. Det er et grufullt tall, men langt lavere enn det USA hevder.

Årsaken til gassangrepet er det også spekulert i. Bashar al-Assad ga denne uka et intervju til franske Le Figaro, der han framla det som totalt idiotisk av regimet å gå til det skrittet når de - med hans ord - hadde stor framgang på bakken.

Etterretningsinformasjon skal tilsi noe annet.

- Vår informasjon bekrefter at regimet fryktet en massiv opposisjons-offensiv i Damaskus, heter det fra fransk etterretning ifølge Foreign Policy.

- Bare Assad gir ordre Fransk etterretning legger ifølge New York Times til grunn at bare al-Assad og hans aller nærmeste kan gi ordren om et kjemisk angrep.

Også CIA skal ha konkludert med dette: CIA mener helt presist at det er den syriske Enhet 450 som står bak - og det med fullt overlegg.

Enhet 450 tilhører de aller mest betrodde elementene i det syriske militærvesenet, og kontrollerer ifølge New York Times regimets kjemiske våpen.

Både britisk, fransk og amerikansk etterretning konkluderer med at det er Sarin-gass som er brukt - noe amerikanske myndigheter også har uttalt offentlig.