Lekker olje utenfor Rio de Janeiro

I løpet av få minutter forsvant verens største oljeplattform til bunns utenfor kysten av Brasil. Nå bekrefter myndighetene at det lekker olje fra plattformen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1,8 millioner liter råolje og diesel befinner seg i plattformen, og det er nok til en gedigen naturkatastrofe. Miljøvernmyndighetene sier nå at Petrobas kjemper mot klokka for å hindre en naturkatastrofe, melder CNN.

Kjempeplattformen, som er 40 etasjer høy, ble rammet av eksplosjon og brann sist torsdag, og to mennesker ble drept. Åtte andre er savnet, og har trolig omkommet.

Det brasilianske statsoljeselskapet Petrobras opplyser at det er 1,8 millioner liter råolje og diesel om bord i plattformen. Eksplosjonen ødela en av plattformens støttepillarer, og den fikk kraftig slagside i havet 195 kilometer nordøst for Rio.

Det er gjort gjentatte forsøk på å berge plattformen, men dårlig vær i området vanskeliggjorde arbeidet. Da plattformen først begynte å synke, tok det bare noen minutter før den forsvant.

Oljeflaket som nå truer kysten av Brasil er foreløpig på bare 600 meter i diameter, men det vokser stadig. Plattformen ligger 120 kilometer utenfor kysten av Brasil

Administrerende direktør i Petrobras, Henri Philippe Reichstul, har forsøkt å berolige med at alle tanker om bord i plattformen ble godt forseglet før arbeiderne ble evakuert.

13 skip er nå stasjonert rundt stedet der oljeplattformen sank for å forsøke å fange opp oljen.

Petrobras mener det vil være tilnærmet umulig å forsøke å få plattformen opp igjen. Den ligger på 1400 meters dyp, og selskapet tviler på om det er mulig å få opp de døde som trolig befinner seg inne i plattformen.

Selskapet opplyser at de taper 900 millioner kroner i måneden på at plattformen ikke er i drift. (Dagbladet.no)

VERDENS STØRSTE: Kjempeplattformen har hatt kraftig slagside etter at den ble rammet av eksplosjon og brann sist torsdag.