Lekker som en sil

Problemene vil ingen ende ta på det nye Rikshospitalet. Taket har ikke tålt regnværet i oktober og november. På intensiven og operasjonsavdelingen på barneavdelingen lekker taket som en sil flere steder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I gangene og på kjøkkenet er kreative løsninger tatt i bruk. Provisoriske «trakter» av plast henger ned fra taket og kanaliserer vannet ned i bøtter sjukepleierne tømmer når vannstanden stiger.

- Når det regner ute, renner det ganske friskt, sier intensivsjukepleier Anne Cecilie Strand til Dagbladet.

Problemene startet for noen uker siden, da det regnet som verst i oktober. Natt til i går satte det i gang igjen etter det kraftige regnskyllet.

Alvorlig

Ifølge eiendomssjef Stein Magnussen på Rikshospitalet har regnet trengt gjennom takpappen på det flate taket flere steder. Da isolasjonen ble gjennomvåt, begynte det å dryppe friskt fra takene - gjennom lysarmaturene.

- Dette er jo problemet med flate tak. Vi får nok ingen varige skader, men det er ingen hyggelig situasjon i et nytt bygg. Vi ser selvfølgelig alvorlig på dette, sier Magnussen, som har kontaktet Statsbygg om problemet.

- Garantien gjelder jo fremdeles for dette taket, sier Magnussen til Dagbladet.

En av lekkasjene er i korridoren på operasjonsavdelingen, der uvedkommende ikke slippes inn fordi miljøet skal være så sterilt og reint som mulig. Regnvannet har gått via taket, gjennom isolasjonen, lysboksene og plastduken.

Ikke sensasjonelt

Men alarmen uler ikke akkurat hos byggherren Statsbygg.

- Dette er i utgangspunktet noe vi må gå videre med til våre entreprenører. Det er klart vannlekkasjer ikke skal forekomme, men det er ikke noe sensasjonelt ved dette, sier Statsbyggs utbyggingsdirektør Erik Sunde til Dagbladet.

Han er lei av all oppmerksomheten som vies de tekniske problemene på Rikshospitalet, og sier han er helt sikker på at andre store, nye bygg også har problemer.

- Men i lys av alle de tekniske problemene Rikshospitalet har hatt, skjønner du vel at dette er nødt til å vekke oppmerksomhet?

Hoderysting

- Rikshospitalet har 7000 rom, og er det mest kompliserte byggverk som er oppført på norsk jord. Noe vil det alltid være, sier han.

På barneintensivavdelingen prøver de å ta det hele med humør. De flytter bøtter og holder plastdukene til side når pasienter trilles forbi.

Pasienter og besøkende reagerer med skeive blikk, lett hoderysting og en og annen velvalgt kommentar om Statsbygg.

<B>VANSKELIGE FORHOLD:</B> Når det regner ute, renner det friskt ned i bøttene på barneintensivavdelingen.