Lekket brev avslører USAs press mot Sverige

Den amerikanske regjeringen sendte brev til Sverige med flere ønsker om Asap Rocky sin rettsgang - som påtalemyndigheten avviste.

KRAV: Ambassadør Robert O'Brien sendte brev til påtalemyndighetene i Sverige med diverse krav om rettsgangen til den tiltale artisten ASAP Rocky. Foto: NTB Scanpix
KRAV: Ambassadør Robert O'Brien sendte brev til påtalemyndighetene i Sverige med diverse krav om rettsgangen til den tiltale artisten ASAP Rocky. Foto: NTB ScanpixVis mer

I forbindelse med rettssaken mot Asap Rocky sendte USAs regjering et brev der Sverige advares om «negative konsekvenser» dersom anklager mot stjernen ikke droppes, melder CNN.

Rettssaken mot artisten Rakim «Asap Rocky» Mayers og hans to venner ble avsluttet i Stockholm tingrett på fredag etter tre dagers forhandlinger.

Mannen står tiltalt for kroppsskade mot en 19 år gammel mann etter gatebråk i Stockholm 30. juni.

Sendte brev

Donald Trumps gisselekspert og ambassadør Robert O'Brien var også på plass i Stockholm under rettssaken. På onsdag sendte han et brev til den svenske aktoren med diverse krav.

Nå har også nyhetsbyrået CNN valgt å publisere brevene som ble sendt mellom O'Brien og aktor Petra Lundh.

I brevet står det at USA ønsker å finne en løsning på denne saken så fort som mulig for å «unngå negative konsekvenser i forholdet mellom USA og Sverige».

Det insisteres også på at Asap Rocky skal få lov til å tilbringe tid på hotell i Stockholm fram til dommen istedenfor i fengsel.

- Bare retten kan avgjøre

Lundh svarer på brevet 1. august ved å forsvare selvstendigheten til påtalemyndigheten og Sveriges rettssystem:

- Ingen andre aktorer, ikke engang jeg, kan blande oss opp i konkrete saker eller forsøke å påvirke den som er ansvarlig for saken, skriver hun og utdyper videre med at når en person er siktet og saken tas opp for retten, er det bare retten som kan avgjøre hvorvidt personen skal løslates.

En talsperson for USA sitt utenriksdepartement har uttalt overfor CNN at de «ikke kan kommentere på diplomatiske forhandlinger».

O'Brien sitt brev ble sendt 31. juli og svaret fra påtalemyndigheten kom 1. august.

Den tre dager lange rettssaken ble avsluttet i går. Dommen meddeles den 14. august, og de tiltalte fikk beskjed av dommeren om at de ikke lenger skal sitte i varetekt.

Forlot Sverige

Asap Rocky forlot Sverige i går. Rettssaken er blitt bredt omtalt internasjonalt. I går fikk blant annet Asap Rockys forsvarer Slobodan Jovicic mye oppmerksomhet etter at han ga ei champagneflaske til dommeren.

President Donald Trump var svært fornøyd med at ASAP Rosky ble løslatt i påvente av dommen:

- Asap Rocky slippes fri fra fengsel og er på vei hjem til USA fra Sverige. Det var en tung uke, kom hjem så snart som mulig ASAP!, skriver Trump på Twitter.

Trump har tidligere vært høylytt i forbindelse med ASAP sin rettssak og tilbød seg også å betale artistens kausjon.

ASAP ROCKYS FORKLARING: Hør Asap Rockys egne ord om kvelden der slagsmålet fant sted. Video: Expressen. Vis mer