Lekket dokument avslører mangel på brexit-strategi

Lekket dokument viser at Storbritannia har ingen overordnet plan for brexit.

BREXIT: Et dokument viser at Storbritannia ikke har en klar plan for brexit, og at det kan ta seks måneder før regjeringen blir enig om en strategi. Dette er bilde av statminister Theresa May. Foto: Reuters / NTB Scanpix
BREXIT: Et dokument viser at Storbritannia ikke har en klar plan for brexit, og at det kan ta seks måneder før regjeringen blir enig om en strategi. Dette er bilde av statminister Theresa May. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannia har ingen overordnet plan for brexit, og det kan ta seks måneder før regjeringen blir enig om en klar strategi, ifølge et internt dokument.

The Times har fått tilgang til dokumentet som avslører at det er stor uenighet om brexit-strategien intent i regjeringen til statsminister Theresa May. Også BBC har sett dokumentet, der det anslås at det kan gå et halvt år før man er blitt enige om hvilke prioriteringer som bør gjøres, og hva man ønsker å oppnå med å melde Storbritannia ut av EU. Dette til tross for lange diskusjoner internt i regjeringen.

I dokumentet går det også fram at regjeringen jobber med 500 brexit-relaterte prosjekter, og at det kan bli behov for 30.000 ekstra ansatte for å løse disse oppgavene. I tillegg rettes det kritikk mot Mays måte å håndtere situasjonen på. Blant annet anklages hun for å utforme detaljerte forslag og ta avgjørelser selv.

– Ukjente påstander

Det lekkede dokumentet er skrevet av en ikke navngitt konsulent. Det har tittelen «Brexit Update» og er datert 7. november.

En talsmann for statsministerens kontor sier til BBC at han ikke gjenkjenner innholdet i dokumentet.

– Dette er ikke en regjeringsrapport, og vi kjenner ikke igjen påstandene den kommer med, sier talsmannen.

Han understreker at regjeringen er opptatt av å få jobben med brexit gjort og sikre at utmeldelsen blir vellykket.

– Kompleks prosess

BBCs politiske korrespondent, Chris Mason, mener imidlertid at dokumentet viser hvor «komplekst, ladet og utfordrende» det vil bli å gjennomføre brexit.

I dokumentet går det fram at hvert departement har utarbeidet planer for å håndtere utmeldelsen. Problemet er mangelen på samordning og kobling til en overordnet forhandlingsstrategi, ifølge dokumentet.

May har lovet å utløse artikkel 50 i EUs Lisboa-traktat innen slutten av mars. Etter dette kan den formelle utmeldelsesprosessen og forhandlingene med EU starte. Så langt har statsministeren røpet få detaljer om regjeringens strategi.

(NTB)