FÅR IKKE KOMME HER OG KOMME HER: Hellas' finansminister, Euklid Tsakalotos har blitt fortalt av eurogruppa at de ikke kan stole på bare lovnander. Hellas må gjøre mer for å overbevise eurosonens finansministere om at de vil nedbetale eventuelt nye lån. Foto: Francois Lenoir / Reuters / NTB Scanpix
FÅR IKKE KOMME HER OG KOMME HER: Hellas' finansminister, Euklid Tsakalotos har blitt fortalt av eurogruppa at de ikke kan stole på bare lovnander. Hellas må gjøre mer for å overbevise eurosonens finansministere om at de vil nedbetale eventuelt nye lån. Foto: Francois Lenoir / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Lekket fra euromøtet: - Hellas må levere mer hvis de skal overbevise oss

- Vi kan definitivt ikke stole på løfter fra Hellas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 
Nå i kveld er de 19 eurolandenes finansministere samlet til et formelt møte hvor de skal diskutere Hellas' foreslåtte reformer og kutt, og om disse er tilstrekkelige for å gi det kriserammende landet mer lån og krisehjelp.

- Ekstraordinært vanskelige samtaler ligger foran oss i kveld, sa den tyske finansministeren, Wolfgang Schäuble, da han ankom euromøtet i ettermiddag.

SISTE: Finnene skal være svært skeptiske til å gi Hellas ny lånepakke, skriver NTB.

- Riksdagens utvalg ga finansminister Alexander Stubb direktiv om ikke å godkjenne ytterligere støttelån, erfarer kringkasteren YLE om lørdagens hastemøte om Hellas i Brussel.

 Kreditorene sitter nå i kulissene og utformer nye krav til Hellas, i tillegg til dem landet selv har foreslått før dagens møte, ifølge The Guardian.

Møtet er lukka, men nyhetsbyrået Reuters, som har vært i kontakt med to anonyme kilder, melder at det er konsensus i gruppa om at Aten må levere mer enn bare lovnader for å overbevise Eu-toppene om at landet vil klare å betale ned nye lån i tillegg til gammel gjeld på nærmere 320 milliarder euro.

Kan ikke stole på Hellas Eurogruppa møttes i ettermiddag for å granske den analysen som långiverne har foretatt av det greske avtaleutkastet. EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet mener Hellas' nye reformforslag gir grobunn for ny låneavtale.

Den tyske finansministeren, som de siste ukene har ført ei hard linje mot Hellas, sier også at greske myndigheter ikke bare må love å reformere seg og betale gjelda si, men faktisk begynne å handle umiddelbart.

- Vi kan definitivt ikke stole på løfter, sier Schäuble ifølge The Guardian.

Finansministrene kan komme med en såkalt betinget anbefaling om at kreditorene forhandler med Hellas om en ny låneavtale. Vilkårene er at Hellas har vedtatt enkelte reformer før det inngås en ny avtale med landet.

TOMLER OPP? Eurosjef Jeroen Dijsselbloem virker åpenbart optimistisk på dette bildet tatt før eurogruppa satt seg ned for å diskutere Hellas' nye forslag til reformer lørdag kveld. Foto: Francois Lenoir / Reuters / NTB Scanpix
TOMLER OPP? Eurosjef Jeroen Dijsselbloem virker åpenbart optimistisk på dette bildet tatt før eurogruppa satt seg ned for å diskutere Hellas' nye forslag til reformer lørdag kveld. Foto: Francois Lenoir / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Det antydes at det vil holdes en pressekonferanse klokka 22 i kveld. Men mye står på spill, og debatten kan fort trekke ut lenger enn dette.

Les også: - Å tillate Hellas å forlate eurosonen ville vært en innrømmelse av impotens.

«Grexit» urealistisk Dersom EU og Hellas' ikke blir enige nå, vil landet gå tomt for penger i tillegg til at landet må innføre sin gamle valuta, drakmer. Et slikt utfall, er per dags dato urealistisk.

Et stort flertall i den greske nasjonalforsamlingen har gitt regjeringen grønt lys til å forhandle med kreditorene om en låneavtale basert på nye reformforslag.

Økonomieksperter mener faren for at Hellas ryker ut av eurosonen høyst sannsynlig er over.

- Det er klart det mest sannsynlige nå. Jeg har hele tiden trodd at man vil greie å unngå det, sier økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo til NTB.

Nei ble til ja Etter flere timer med debatt i nasjonalforsamlingen stemte 251 av de 300 folkevalgte for regjeringens forslag. Resultatet var ventet, ettersom også landets største opposisjonsparti, Nytt Demokrati, hadde varslet støtte til forslaget.

Flere fra venstrefløyen i regjeringspartiet Syriza valgte imidlertid å avstå fra å stemme, deriblant energiminister Panagiotis Lafazanis og parlamentets president Zoi Constantopoulou, skriver NTB.

KAN IKKE STOLE PÅ HELLAS: Wolfgang Schäuble, Tysklands populære finansminister, mener Hellas må gi mer for å overbevise EU om at de vil betale ned ny og gammel gjeld. Foto: Francois Lenoir / Reuters / NTB Scanpix
KAN IKKE STOLE PÅ HELLAS: Wolfgang Schäuble, Tysklands populære finansminister, mener Hellas må gi mer for å overbevise EU om at de vil betale ned ny og gammel gjeld. Foto: Francois Lenoir / Reuters / NTB Scanpix Vis mer