Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lekket hemmelig rapport - politimann dømt i dag

En politimann i Oslo er dømt til 21 dagers betinget fengsel for å ha lekket en rapport til TV2. Men han mister ikke jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Oslo tingrett i ettermiddag ble polititjenestemannen dømt til 21 dagers betinget fengsel og en bot på 10 000 kroner.

- Jeg vil si unnskyld til alle som er berørt av det jeg har gjort. Dette har skjedd og jeg skal ta min straff for det, sa polititjenestemannen i retten.

Den respekterte politimannen brøt sammen da dommen ble lest opp i ettermiddag.

Bakgrunnen for saken var at TV 2 i september avslørte innholdet i den hemmelige rapporten, «Den spesialiserte sikkerhetsbransjen. En analyse av utviklingen, aktørene og tjenesten», fra Oslo-politiet. Rapporten er politiets analyse av den private sikkerhetsbransjen.

Polititjenestemannen erkjente i avhør 25. september i fjor at han hadde gitt rapporten til en TV2-reporter. I Oslo tingrett i dag opprettholdt han tilståelsen.

- Det er ingen tvil om at jeg ga rapporten til journalist Jens Christian Nørve, men jeg kan egentlig ikke gi noe godt svar på hvorfor. Jeg følte meg ille til mote da jeg i ettertid oppdaget hva jeg hadde gjort. Jeg har følt en formidabel usselhet og skam, sa polititjenestemannen i retten.

Polititjenestemannen er suspendert fra sin stilling i Oslo-politiet. I retten i dag ble det ikke lagt ned påstand om at han skal fradømmes stillingen, men Oslo politidistrikt vil etter dommen ha et møte i ansettelsesrådet der saken vil bli diskutert.

Polititjenstemannens advokat, Jens Ove Hagen, ba i retten om mildest mulig straff for politimannen. Assisterende sjef i Spesialenheten for politisaker, Johan Martin Welhaven, aktorerte saken i retten.

FORSVARER: Jens-Ove Hagen er den dømte politimannens forsvarsadvokat. Her i retten med en liten del av dokumentmengden i saken. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
FORSVARER: Jens-Ove Hagen er den dømte politimannens forsvarsadvokat. Her i retten med en liten del av dokumentmengden i saken. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

- Etterforskningen har ikke avdekket at tjenestemannen hadde et vinningsmotiv, men dette bruddet på taushetsplikten framstår som svært illojalt, sa Welhaven i retten.

Oslo tingrett skriver i dommen at mannen er en særdeles ansvarsfull politi som satte jobben foran helsa.

- Han fikk ikke gjennomslag for sitt syn overfor politiets ledelse. Han var gått tom, og følte han ikke ble tatt på alvor. Han hadde også indikasjoner på at noen jobbet bak ryggen hans, heter det i tilståelsesdommen.

Rapporten førte til flere store oppslag etter TV 2s avsløringer. I rapporten ble det blant annet hevdet at fondsforvaltningsselskapet Odin i 2001 mistenkte Aker og Kjell Inge Røkke for ulovlig avlytting i forbindelse med kampen for å redde skakkjørte Kværner. Politiet fjernet etter hvert avsnitt om Røkke i den omstridte rapporten, men Røkke klaget TV 2 inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU). I november vant Røkke fram i PFU. Utvalget understreker imidlertid at TV 2 var i sin fulle rett til å sette søkelys på rapporten, men utvalget mener at kanalen burde håndtert saken annerledes da politiet gjorde klart at det ikke var grunnlag for den angivelige mistanken.

TV 2-reporteren har vært inne til avhør hos Spesialenheten.

- En reporter har sammen med en jurist vært inne til avhør, noe vi ikke kan nekte. Men vår holdning i slike saker er at vi ikke svarer på spørsmål som omhandler kildevernet. Jeg kommenterer derfor ikke om vedkommende har vært vår kilde eller ikke i denne saken, har nyhetsredaktør i TV 2, Jan Ove Årsæther, sagt til Dagbladet.

TV 2 beklaget i går overfor Aker hvordan innslaget om påstått avlytting kunne bli oppfattet. Aker er tilfreds med beklagelsen.

Les mer om saken i morgendagens papirutgave av Dagbladet

image: Lekket hemmelig rapport - politimann dømt i dag
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media