SKATTEDETALJER PÅ AVVEIE: Socialdemokraternes leder Helle Thorning-Schmidt vil ha jobben til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Med en uke igjen av valgkampen, har fortrolige skatteopplysninger om Thorning-Schmidt havnet på trykk i dansk presse. Her møtes de to før en tv-debatt 26. august. KELD NAVNTOFT/EPA)
SKATTEDETALJER PÅ AVVEIE: Socialdemokraternes leder Helle Thorning-Schmidt vil ha jobben til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Med en uke igjen av valgkampen, har fortrolige skatteopplysninger om Thorning-Schmidt havnet på trykk i dansk presse. Her møtes de to før en tv-debatt 26. august. KELD NAVNTOFT/EPA)Vis mer

Lekket hemmelige skattedetaljer i valgkampinnspurten

Avisen B.T. har trykket detaljer om skatteoppgjøret til Socialdemokraternes statsministerkandidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helle Thorning-Schmidt har tidligere blitt gransket av skattemyndighetene, og konklusjonen var da at hun ikke hadde gjort noe galt.

Når skriver B.T. at Thorning-Schmidt har utnyttet sin britiske ektefelles skattefradrag, og at hun dermed har fått utbetalt for mye lønn i årene 2000-2005.

Dette skal hun ha spart 152 000 danske kroner på. Avisen fastslår imidlertid at det hun har gjort, ikke er ulovlig.

- Må granskes Det hele minner om valgkampen i USA der det lekker ut opplysninger om politikernes privatøkonomi, mener den danske kommentatoren Hans Engell.

Thorning-Schmidt reagerer sterkt på lekkasjen. Hun mener også at avisen er unøyaktig, men hun vil ikke kommentere detaljene i saken.

- For det første er jeg dypt rystet over at den slags opplysninger kan komme ut av skatteetaten. Det burde slett ikke være mulig, sier hun.

Samtidig viser hun til at skatteetaten har gransket henne og ikke funnet noe galt.

Politisk kommentator Hans Engell mener at statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) ikke har noe annet valg enn å granske lekkasjen. Hvis ikke er Danmark på vei mot samme type valgkamp som i USA, fremholder han.

- De som har sendt notatet til B.T., må være noen som bevisst har gått inn for å ødelegge Thornings valgkamp. Vi kan ikke plutselig akseptere amerikanske tilstander hvor politikernes privatøkonomiske forhold inngår i valgkampen i strid med reglene for fortrolige opplysninger, sier han.

- Lite substans Engell mener også at substansen i saken ikke kan være særlig stor, når skattemyndighetene har valgt å ikke gå til rettslige skritt. Kommentatoren har selv vært redaktør i EkstraBladet, samt leder av Det Konservative Folkeparti, et av de nåværende regjeringspartiene.

Det er bare to uker siden statsminister Løkke Rasmussen ga beskjed om at det blir valg på nytt folketing 15. september. Den korte valgkampen og de daglige meningsmålingene øker presset på politikerne. Fortsatt leder rød blokk på meningsmålingene foran blå blokk og den nåværende borgerlige regjeringen. Forspranget har imidlertid skrumpet inn i løpet av valgkampens to første uker. (©NTB)