Corona

Lekket hjernevæske etter coronatest

Komplikasjoner under coronatesting inntreffer svært sjelden, slår forskningen fast. Men når det først går galt, kan det være fare på ferde.

LEKKASJE: En kvinne i 40-åra fikk en sjelden komplikasjon etter coronatesting med vattpinne i nesa. Foto: JAMA Otolaryngology - Head & Neck Surgery
LEKKASJE: En kvinne i 40-åra fikk en sjelden komplikasjon etter coronatesting med vattpinne i nesa. Foto: JAMA Otolaryngology - Head & Neck Surgery Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 69.03% Første dose: 78.07%

Siden Verdens helseorganisasjon (WHO) i mars 2020 karakteriserte spredningen av coronaviruset som en pandemi, har millioner av mennesker testet seg.

Det innebærer at svært mange av oss har opplevd det kortvarige ubehaget ved å få innført en vattpinne langt opp i nesa mens det vris rundt og telles ned.

Men har dette gått bra? Ja. Stort sett, men ikke i alle tilfeller, sier forskningen.

TESTER: - Det gjør ikke vondt. Trenger ikke ta pinnen så langt opp i nesa, og du kontrollerer det selv sier Casper Schou-Liberg. Vis mer

Fire typer

«Gjennomgangen av litteraturen viser at selv om nesetestingen for coronaviruset SARS-CoV-2 er trygg, har den potensial til å forårsake betydelig skade», heter det i en fersk oversiktsartikkel publisert i tidsskriftet Journal of Investigative Medicine.

Artikkelforfatterne bygger sine konklusjoner på en gjennomgang av i alt 11 studier som har sett nærmere på hvilke komplikasjoner som har oppstått etter coronatesting med vattpinne i bakre nesevegg.

Studien rapporterer om fire kategorier av komplikasjoner som har funnet sted.

Vanligst forekommende er blødninger i nesa. Kategorien rommer alt fra blødninger som har gått over av seg selv til blødninger hvor helsehjelp har vært nødvendig. Forskning viser at neseblødninger intreffer for rundt 8 prosent av dem som coronatestes med vattpinne i bakre nesevegg.

VAKSINERES: Her får Elin Norheim Nustad (13) coronavaksine. Vide: Bjørn Langsem. Reporter: Jorun Gaarder. Vis mer

Hodeskallekomplikasjoner

Langt sjeldnere, men som oftest mer alvorlig, er rapporterte tilfeller av hodeskallekomplikasjoner etter coronatesting med vattpinne i nesa.

Nærmere bestemt handler dette om at pasienter har utviklet lekkasje av såkalt cerebrospinalvæske, væsken som omgir hele sentralnervestystemet, altså hjernen og ryggmargen.

Forskerne bak den ferske oversiktsartikkelen i Journal of Investigative Medicine har funnet tre rapporterte tilfeller av dette i sin gjennomgang av forskningslitteraturen.

Den potensielt farlige komplikasjonen er også nylig beskrevet i en såkalt case studie i JAMA-tidsskriftet Otolaryngology - Head & Neck Surgery.

HJERNEVÆSKE: En mann i 40-åra opplevde lekkasje av såkalt cerebrospinalvæske etter nesepinnetesting for coronaviruset. Foto: JAMA Otolaryngology - Head & Neck Surgery
HJERNEVÆSKE: En mann i 40-åra opplevde lekkasje av såkalt cerebrospinalvæske etter nesepinnetesting for coronaviruset. Foto: JAMA Otolaryngology - Head & Neck Surgery Vis mer

Studien omhandler en ellers frisk mann i 40-åra som, etter coronatest med nesepinne i mars 2020, opplevde at det rant det som framsto som klart vann fra høyre nesebor.

Tilstanden ble først feilaktig ansett for å være allergisk rhinitt hos pasienten.

Mannen hadde ikke noe annet symptom enn vedvarende ensidig neseutslipp fra mars til desember 2020.

Først etter ni måneder ble han undersøkt av spesialist som avdekket skaden på hodeskallen og lekkasjen av cerebrospinalvæske.

Deretter bar det til operasjonsbordet, og han kom fra det uten varige mén etter komplikasjonen som forskerne omtaler som «sjelden, men farlig».

En annen case studie, publisert i JAMA Otolaryngology - Head & Neck Surgery i oktober 2020, viser liknende skade og lekkasje av hjernevæske hos en kvinne i 40-åra.

Denne kvinnen var imidlertid særlig utsatt for denne type komplikasjon, da det ble avdekket at hun hadde en eksisterende skade på hodeskallen.

LONGCOVID: Hilde Demroen (45) og sønnen hennes Edwin (6) fikk påvist coronaviruset i slutten av mars i år. Begge to er fortsatt preget. REPORTER: Sondre Andreas Wedøe Nodland / Dagbladet. VIDEO: Kristin Svorte. Vis mer

Pinnen knekker

En tredje kategori av komplikasjoner etter coronatesting med pinne i nesa handler rett og slett om at tuppen av vattpinnen har knekt og blitt værende langt der inne.

Forskerne bak oversiktsartikkelen i Journal of Investigative Medicine har funnet at det er rapportert ni tilfeller av dette i forskningslitteraturen.

I seks tilfeller ble fremmedlegemet i nesa fjernet raskt , mens pinnetuppen i tre tilfeller ikke ble funnet under såkalt nasal endoskopi og dermed antatt å ha blitt svelget. I ett tilfelle førte dette til sykehusinnleggelse og operativt inngrep.

KNEKT NESEPINNE: Komplikasjoner etter coronatesting forekommer sjelden, men det skjer. Foto: Journal of Investigative Medicine
KNEKT NESEPINNE: Komplikasjoner etter coronatesting forekommer sjelden, men det skjer. Foto: Journal of Investigative Medicine Vis mer

Lege ved Folkehelseinstituttet (FHI), Joakim Øverbø, sier det i Norge ikke finnes noen systematisk oversikt som viser komplikasjoner etter coronatesting.

- Har hørt rapporter

- Vi har hørt noen rapporter om neseblødninger. Knekte nesepinner har jeg ikke hørt om i Norge, men jeg vil absolutt tro at det kan ha skjedd, sier Øverbø.

FHI-legen viser til en finsk studie publisert i JAMA Otolaryngology - Head & Neck Surgery i april i år.

- Jeg tenker den trolig er representativ også for norske forhold, sier Øverbø.

For 643 284 coronatester i løpet av sju måneder, rapporterer de finske forskerne om åtte tilfeller av komplikasjoner: Fire tilfeller av neseblødninger og fire tilfeller av knekte nesepinner.

I den seinere tida har man i større grad i Norge gått over til å teste for coronavirus i fremre- istedenfor bakre nesevegg.

Dette reduserer risikoen for ubehag, blødninger og andre komplikasjoner.

Denne metoden gir imidlertid ikke like sikre resultater.

- Nei, å teste i fremre nesevegg er ikke en fullt så god metode som å teste i bakre nesevegg når det gjelder å fange opp små virusmengder, men anses likevel sikker nok i mange sammenhenger, sier Øverbø.

Den fjerde kategorien komplikasjoner som er rapportert i forskningen etter nesetesting synes å inntreffe uhyre sjelden.

Det er likevel beskrevet i forskningslitteraturen at en pasient med immunsvikt, etter nesetesting for coronavirusinfeksjon, utviklet en såkalt septal abscess, en opphopning av puss i et hulrom, som måtte dreneres kirurgisk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer