Lekket om hemmelig svensk våpensalg

Hemmelige opplysninger om svensk våpeneksport til Filippinene lekket ut etter et møte i Eksportkontrollrådet. Saken er anmeldt til riksadvokaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var etter et møte i Eksportkontrollrådet 29. oktober 1997 at informasjon om et kontroversielt salg av et robotsystem havnet hos organisasjonen Svenska Freds- og Skiljedomsföreningen, skriver Dagens Nyheter.

Salget var kontroversielt på grunn av indre stridigheter i landet. Salget ble anbefalt av et flertall av partirepresentantene, men Miljöpartiets leder Birger Schlaug var i mot.

8. september i år publiserte Dagens Nyheter en debattartikkel skrevet av Svenska Freds våpeneksportforsker Henrik Westander og leder Maria Ermanno. De beskrev møtet i Eksportkontrollrådet og siterte fra møteprotokollen, som de hevder de hadde tilgang til.

Eksportkontrollrådet består av representanter for partiene i Riksdagen og skal gi parlamentarisk innsyn i den svenske våpeneksporten.

Selve eksporten kontrolleres av Inspeksjonen for strategiske produkter (ISP). Sjef for ISP, krigsmateriellinspektør Staffan Sohlman, har anmeldt lekkasjen til riksadvokaten.

- Dagsorden er hemmelig av både utenrikspolitiske og handelspolitiske hensyn. Det angår Sveriges forhold til en fremmed makt. Og om man på et tidlig stadium når man forsøker å selge et visst produkt får det offentliggjort, utnytter konkurrentene det. Handelen går som oftest i vasken da, sier Sohlman til Dagens Nyheter.

- Jeg håper dette er en engangsforeteelse, men det er alvorlig hvis det er sånn at noen med tilgang til hemmelig informasjon er villig til å spre det, sier han.

(NTB)