SAMLINGSPUNKT: Forverkeriet foran Kölnerdomen trekker publikum fra hele Mellom-Europa. Men seksuelle antastelser og tyverier kom i forgrunnen under årets nyttårsfeiring. Foto: Maja Hitji/EPA/NTB Scanpix.
SAMLINGSPUNKT: Forverkeriet foran Kölnerdomen trekker publikum fra hele Mellom-Europa. Men seksuelle antastelser og tyverier kom i forgrunnen under årets nyttårsfeiring. Foto: Maja Hitji/EPA/NTB Scanpix.Vis mer

Lekket rapport: 1200 kvinner ble utsatt for overgrep i Tyskland på nyttårsaften

2000 menn forgrep seg på 1200 kvinner, ifølge tyske medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Masseovergrepene i den tyske storbyen Köln på nyttårsaften rystet Tyskland og resten av Europa. Få dager etter nyheten sprakk ble det kjent at lignende hendelser hadde funnet sted i flere tyske byer.

Etter nyttårsfeiringen ble det anmeldt en rekke overgrep, ran, tyverier og seksuell trakassering av kvinner. Det ble også anmeldt to voldtekter.

De opprinnelige rapportene tydet på at et hundretalls kvinner hadde blitt utsatt for overgrep under nyttårsfeiringen. Men en lekket rapport fra Det føderale kriminalpolitiet (BKA) viser nå at rundt 2000 menn skal ha vært involvert i overgrep mot 1200 kvinner i Köln, Stuttgart, Hamburg og andre tyske byer på nyttårsaften.

Rapporten blir omtalt av de tyske TV-kanalene WDR, NDR, og avisa Süddeutsche Zeitung, som melder å ha kommet i besittelse av deler av rapporten.

- Vanskelig å oppklare

Kun 120 av mennene som var involvert er etterforsket av politiet. Flertallet av disse kommer fra Algerie og Marokko.

FORTELLER OM OVERGREP: Flere kvinner sto fram tidligere i år og fortalte hva de hadde opplevd nyttårsaften. Video: NTB / Reuters Vis mer

- Vi må konstatere at mange av disse sakene vil bli vanskelige å oppklare, sier presidenten i BKA, Holger Münch, til Süddeutsche Zeitung.

Noe av grunnen til dette er ifølge politiet mangel på videoovervåkning, og dårlige beskrivelser av gjerningsmennene.

Overgrepene på nyttårsaften førte til et politisk jordskjelv i Tyskland, og ble møtt av massive demonstrasjoner organisert av innvandringsmotstandere. Politimesteren i Köln ble også avsatt etter håndteringen av hendelsene på nyttårsaften.

To dømt

Torsdag forrige uke ble en 21 år gammel irakisk mann og en 26 år gammel afghansk mann begge dømt for overgrep i Köln nyttårsaften. De er de første som er dømt etter masseovergrepene.

Én av mennene nektet straffskyld, mens den andre ikke ville forklare seg under rettssaken. De to mennene var også tiltalt for tyveri.

Begge fikk en betinget fengselsdom, med prøvetid på ett år. Den 21 år gamle mannen ble også idømt 80 timers samfunnsstraff, ifølge NTB.

Samme dag vedtok også myndighetene en ny lov som utvider definisjonen av voldtekt. Tyskland har i flere år diskutert behovet for strengere straffer for voldtekt, og den nye lovgivningen kom på plass etter masseovergrepene i Köln.

Loven er omtalt som «Nei betyr nei» i tyske medier, fordi den tar hensyn til både fysisk og muntlig motstand fra offerets side. Ifølge dagens lovgiving må offeret gjøre fysisk motstand for at det skal handle om voldtekt. Et verbalt nei har hittil ikke vært nok, ifølge NTB.