Lekser opp for LoVe-Jonas: - Ikke et parti vi kan stemme på lenger

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre besøkte sinna og frustrerte industriarbeidere etter LoVeSe-vedtaket. De stoler ikke lenger på Arbeiderpartiet.

FYRTE LØS: Klubbleder Ståle Johansen la ingenting i mellom da Jonas Gahr Støre besøkte Kværner Verdal. Han forventer noe annet av Arbeiderpartiet enn vedtaket om ikke å konsekvensutrede LoVeSe. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
FYRTE LØS: Klubbleder Ståle Johansen la ingenting i mellom da Jonas Gahr Støre besøkte Kværner Verdal. Han forventer noe annet av Arbeiderpartiet enn vedtaket om ikke å konsekvensutrede LoVeSe. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

VERDAL (Dagbladet): To varmegrader, ikke en sky på himmelen og en ny oljeplattform klar til å sendes ut til Valhall-feltet.

Jonas Gahr Støre rakk så vidt å legge landsmøtet i Arbeiderpartiet bak seg, før han bestemte seg for å dra opp Kværner i Verdal. En av Norges mest olje- og gassavhengige kommuner.

Støre fikk se verkstedhallene, innovative roboter, en ny «jacket» på 3000 tonn som ble døpt «Bifrost» dagen før besøket. Industri i verdensklasse, sa Støre, før han ble kalt inn i klubblokalene. Nærmest som på teppet, for å få lytte.

STØRE: Arbeiderne på Kværner Verdal er forbanna og skuffet etter at Arbeiderpartiet ikke lenger vil konsekvensutrede oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja. Vis mer

- Neste er Barentshavet

Men mest av alt for å få kjeft for Arbeiderpartiets vedtak om ikke å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) for oljevirksomhet.

Klubbleder Ståle Johansen snakket rett til Jonas Gahr Støre. Han er skremt over utviklingen.

- Hvordan kan det største partiet i Norge gjøre et sånt vedtak basert på følelser og ikke kunnskap? Det neste er Barentshavet. Så kommer leterefusjonsordningen. Det er ingen tvil om at dette er en strategi fra miljøbevegelsen, sa Johansen.

Og fortsatte:

- Det er bare vi i Norge som kan tillate oss å gjøre noe sånt. Hvis MDG og de andre partiene som er for nedstengning vinner fram, får vi et helt annet samfunn. Jeg forventer noe annet av Arbeiderpartiet.

- Vet det er skuffelse

Støre lyttet og tok ordet i ti minutter der han forklarte at Arbeiderpartiet er for å utvikle næringen, ikke avvikle den. At det uansett ikke ville bli noe aktivitet i LoVeSe, uansett regjering.

- Jeg har lyttet til dere i mange år. Jeg vet det er skuffelse. Det har jeg oppfattet. Jeg respekterer det. Når jeg kommer og besøker dere er det for å svare på spørsmål og forklare hva som skjedde på landsmøtet. Og hva som er Arbeiderpartiets ambisjon i industripolitikken, sa Støre.

Ved siden av Støre satt Bjørn Iversen, ordfører i Verdal siden 2005, som ikke er på gjenvalg til høsten. Han tok ordet etter Støre og lekset opp for partilederen sin.

- Det er dårlig timing, Jonas! Å endre program midt i en periode er vanskelig å akseptere. Skape, dele, leve, det er vårt faste slagord. Jeg vil ha mer fokus på å skape. Det er jeg veldig tilhenger av, sa Iversen.

Støre lyttet og forklarte, men de kraftigste forsikringene om at Arbeiderpartiet står skulder til skulder med industrien kom fra fylkesordfører Tore O. Sandvik.

Verdal  20190411.
Jonas Gahr Støre besøkte torsdag formiddag Aker på Verdal, hvor han fikk omvisning og et møte med klubben. Fylkesordfører Tore O Sandvik helt ute til høyre.
Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Verdal 20190411. Jonas Gahr Støre besøkte torsdag formiddag Aker på Verdal, hvor han fikk omvisning og et møte med klubben. Fylkesordfører Tore O Sandvik helt ute til høyre. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Hit og ikke lenger

Sandvik, som ble valgt inn i sentralstyret på landsmøtet, avslørte at Ap-ledelsen fryktet at konflikten om LoVeSe skulle bli et spørsmål om klima - ikke vern.

- Jeg var livredd for at LoVeSe holdt på å smitte over til et flertall mot selve oljebransjen, sa Tore O. Sandvik.

Han fryktet at opinionen i løpet av diskusjonen om vern av de sårbare områdene i Nord-Norge skulle vende seg mot oljebransjen - og de verdiskapende næringene.

Den diskusjonen er nå lagt død takket være et enstemmig vedtak på landsmøtet der oljebransjen skal «utvikles og ikke avvikles» - i tiår framover, mener Sandvik. Det blir heller ingen glideflukt mot større klimahensyn.

- Det er hit og ikke lenger!

- Jeg forstår at dere er frustrert og forbanna, men det enstemmige vedtaket slår fast at det er hit og ikke lenger i oljepolitikken, forsikret Sandvik industriarbeiderne.

Rommet fullt av tillitsvalgte lyttet til forsikringene fra partileder Støre og lokaltopp Sandvik. Men så tok Jostein Salthammer ordet. Tillitsvalg i 27 år.

- Jeg føler at vi ikke har et parti vi kan stemme på lenger.

- Det er jeg lei meg for å høre, svarte Jonas Gahr Støre.

ARBEIDERPARTIET: Jonas Gahr Støre besøkte Kværner Verdal. Han slår fast at det er uaktuelt å styre Norge uten EØS-avtalen, uansett hva eventuelle samarbeidspartier og LO faller ned på. Vis mer